Dallas Starsin maalivahti Kari Lehtonen nousi viime viikolla NHL:n suomalaisvahtien tilastokärkeen pelattujen ottelujen määrässä. Lehtonen, 34, on nyt pelannut 625 NHL:n runkosarjan ottelua ja napannut näistä tasan 300 voittoa. Lehtonen ohitti ottelumäärässä Miikka Kiprusoffin, joka pysyi kuitenkin voittojen määrässä (319) edellä.

”Kärppä” Lehtosella on menossa jo 14. kausi taalaliigassa. Niinpä miehellä on jo hieman perspektiiviä puhua NHL:n vaatimuksista ja kysyttäessä vaikka neuvoa nuorempiaan.

NHL.comin suomenkielisillä sivuilla Lehtoselta kysyttiinkin, mitä neuvoja tämä antaisi NHL:ään murtautuneille tai sinne pyrkiville nuoremmille suomalaismaalivahdeille.

– Heidän pitää vain uskoa itseensä. Ei pidä jäädä murehtimaan liikoja, vaikka pelaisikin pari huonompaa peliä putkeen. Tai lähteä leijumaan parin tosi hyvän pelin jälkeen, Lehtonen sanoi.

– Monesti mietin, että jos olisin 23- tai 24-vuotiaana tiennyt sen, mitä tiedän nyt, niin asiat olisivat sujuneet paljon helpommin, tämä jatkoi.

Lehtonen kertoi myös auttavansa Dallasin nuorempia suomalaispelaajia Julius Honkaa ja Esa Lindelliä mielellään.

– Uskon, että heidän sopeutumistaan helpottaa se, että porukassa on joku, joka ymmärtää heidän taustansa ja kulttuurinsa. Muistan, kun olin heidän ikäisensä. Toisten apu oli silloin todella rohkaisevaa, Lehtonen muisteli.

Nuorten suomalaisten NHL-pelaajien esiinmarssia Lehtonen kertoi seuraavansa mielissään.

– Siinä oli välillä vähän heikompi muutaman vuoden jakso sen jälkeen kun minun sukupolveni, kuten minä ja Mikko Koivu, olimme tulleet NHL:ään. Mutta nyt uusi sukupolvi tulee tänne ryminällä. Olen tosi innoissani siitä.

Lue Lehtosen koko haastattelu NHL.comissa tästä linkistä.