Suomessa on alkanut keskiviikkona äänekäs likapyykin pesu Nuorten Leijonien MM-katastrofiturnauksesta.

Leijonaryhmän kisat päättyivät rajuun pettymykseen, kun Tshekki marssi mitalipeleihin rangaistuslaukauksilla tulleen voiton myötä. Suomen roolina oli jäädä toista kertaa putkeen mitalipelien ulkopuolelle.

Tulos oli pettymys: Leijonien joukkue oli kaikilla mittapuilla kisojen suosikkien joukossa. Seitsemän ykköskierroksen NHL-varauksen lisäksi joukkue pullisteli tulevaisuuden huippunimiä.

Tilastot karua luettavaa

Tilastot paljastavat nopeasti, että Suomen pelissä tökki moni asia: Nuorten Leijonien maalintekotehokkuus oli koko turnauksen toiseksi huonointa: vain Tanska onnistui paikoissaan Leijonia huonommin.

Nuoret Leijonat ampui peleissään paljon. Näistä yrityksistä kiekot painuivat maaliin vain 8,57 prosentin varmuudella. Kuvaavaa on, että turnauksen ykkönen Kanada on onnistunut 13,81 prosentin varmuudella.

Tehokkuuden osaksi yski myös Nuorten Leijonien maalivahtipeli. Ukko-Pekka Luukkonen torjui kaikissa Suomen peleissä torjuntaprosentilla 87,88. Tilasto jäi turnauksen kolmanneksi huonoimmaksi: Vain Tanska ja Valko-Venäjän maaliin ladottiin kiekkoja isommalla prosentilla.

Kun viisikoin peli oli hakemista, tökki myös erikoistilanteet. Suomen ylivoimapeli oli turnauksen kuudenneksi parasta. Alivoimalla joukkueen peli takkuili pahasti: Nuorten Leijonien verkkoon tehtiin 14 erikoistilanteen aikana viisi maalia. Tilastojen mukaan jäähyjen tappaminen oli Sveitsin jälkeen kisojen huonointa.

Yksilötasolla Suomen turnauksen parhaiksi pistemiehiksi nousivat odotetut nimet: Kristian Vesalainen iski tehot 2+4=6. Myös Eeli Tolvanen mahtuu tehoilla 1+5 pistepörssin 20 parhaan pelaajan joukkoon.