Leijonien olympiaotteluiden tv-oikeudet ovat nousseet tällä viikolla otsikoihin valtavalla voimalla.

Taustalla on uutinen, etteivät kaikki suomalaiset pääse katsomaan Leijonien otteluita. Syynä on jo vanha tieto siitä, että kaupallinen Discovery osti itselleen kisojen lähetysoikeudet. Sen myötä arvoturnauksen jääkiekko-ottelut näytetään lain määräämällä tavalla ilmaiseksi TV5-kanavalla.

Ongelmalliseksi tilanteen tekee, ettei kanava näy kaikkialla Suomessa. Maasta löytyy pieniä katvealueita, joiden tv-signaali ei näytä ilmaista kanavaa. Tämä on herättänyt nopeasti erikoisen kohun (lue uutinen).

Tilanne on ymmärrettävästi harmittava. Vaikka kaikki ottelut ovat katsottavissa ilmaiseksi internetissä, on maassa myös paljon katsojia, jotka eivät ole päässeet mukaan nettiaikaan. Surullisinta jupakassa ovat olleet julkisuudessa irtopisteitä kalastelevat vaikuttajat.

Leijonilla helppo ratsastaa

Tuorein avautuminen nähtiin keskiviikkona, kun kansanedustaja Mikko Kärnä avautui Ilta-Sanomille tilanteesta (lue alkuperäinen artikkeli). Poliitikon mukaan Ylen pitäisi aina lähettää Leijonien ottelut kanavillaan – maksoi mitä maksoi.

Kommentit kuulostavat nopealla lukemisella perustelluilta. Leijonat kiinnostaa kansaa – Ylen tehtävä on näyttää kansallisesti tärkeitä sisältöjä. Kun lausuntoja miettii tarkemmin, paljastuvat ne valitettavasti puhtaaksi populismiksi.

Kärnää on vaikea syyttää kommenteistaan. Leijonat herättää tunteita vuodenajasta riippumatta – nokkela poliitikko kääri hihat ja päätti napata ilmaiset irtopisteet kotiin.

Ehdotus on silti aivan absurdi. Tänä päivänä Ylen rajoitus on päivä päivältä tiukempi. Sen myötä kanavapomot joutuvat miettimään tarkemmin ja tarkemmin, mihin verorahoin kerättävät eurot käyttää.

Samaan aikaan kilpailu urheilukilpailuiden tv-oikeuksista on koventunut kansainvälisesti. Usea monikansallinen yhtiö pystyy tarjoamaan oikeuksista summia, jotka nousevat pilviin.

Mikäli Suomessa määriteltäisiin laki, joka pakottaa Ylen ostamaan Leijonien tv-oikeudet, räjähtäisi verovaroin maksettavat summat lopullisesti. Silloin kansainväliset välittäjät pystyisivät nostamaan hinnat pilviin – Yle maksaisi ne lain velvoittamalla tavalla joka tapauksessa.

Tämä nostaisi Ylen budjetin aivan uusille lukemille. Ja kuka laskun maksaisi? Me veronmaksajat.

Mikä on Leijonien merkitys?

Me urheilua seuraavat penkkiurheilijat usein unohdamme, että urheilu saa jo nyt maassamme millä mittarein tahansa jo nyt jopa liikaa palstatilaa. Jos Leijonien otteluita katsoo kaksi miljoonaa katsojaa, yli kolme miljoonaa suomalaista ei katso lainkaan pelejä.

Tahko Pihkala ja muut entiset urheiluvaikuttajat myivät nuorelle Suomelle huippu-urheilun tärkeänä tapana nostaa maan asemaa ulkomailla. Varhaisina vuosina voidaankin sanoa maamme hyötyneen myös taloudellisesti urheilusankarien urotöistä.

2010-luvulla tilanne toinen. Huippu-urheilua seuraavat ihmiset, jotka ovat kiinnostuneet huippu-urheilusta. Se ei ole enää kanava, joka avaisi tiet maailmalle samalla tavalla kuin ennen. Kun viihteen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, on myös kulutus eriytynyt.

Leijonilla on iso merkitys leijonafaneille. Kun faneja on paljon, voidaan johonkin pisteeseen asti yhteisöllisestä kokemuksesta. Sen takia jo nyt laki velvoittaa, että Suomen pelit näkyvät ilmaisilla kanavalla.

Yle ei valitettavasti pysty kilpailemaan enää kaupallisten tahojen kanssa. Niin kauan kuin sen toiminta pyörii verovaroin, pitää kaikki päätökset olla kestäviä. Budjettien räjäyttäminen urheilufanien takia olisi varmasti monen kiekkofanin mielestä loistava idea – sillä ei ole valitettavasti mitään yhteyttä realismin kanssa.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo