JYPin keskushyökkääjä Jarkko Immonen on tottunut voittamaan.

35-vuotias sentteri on voittanut urallaan niin aikuisten kuin alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja nostellut lisäksi Gagarin Cupia KHL:n mestaruuden kunniaksi ja Kanada-maljaa Suomen mestaruuden merkiksi.

Stanley Cupia kausina 2005–07 New York Rangersissa yhteensä 20 NHL-ottelua pelannut Immonen ei enää valloita. Olympialaisistakin lienee ”tyytyminen” vuosien 2010 ja 2014 pronssimitaleihin.

Mutta yhden merkittävän saavutuksen ”Rantasalmen sulttaani” voi vielä meriittilistaansa lisätä: jääkiekon Mestarien liigan eli CHL:n voiton.

Se on nyt lähellä, mutta kuitenkin kovin kaukana: kahden ottelun päässä. Tänään JYPin olisi selvitettävä välierien toinen osaottelu tshekkiläistä Ocelari Trineciä vastaan. Jos finaalipaikka heltiää, CHL:n huipennus on edessä 6. helmikuuta.

JYP voitti välierien ensimmäisen osan Jyväskylässä viikko sitten maalein 4–2.

– Se ei muuta mitään. Lähdemme sinne kuin tilanne olisi 0–0 ja yritämme voittaa ottelun, Immonen vakuuttaa CHL:n nettisivuilla julkaistussa haastattelussa.

Kultapoika palasi kotiin

Ennen tätä kautta Immonen pelasi JYPissä viimeksi 2008–09. Tuo kausi päättyi JYPin historian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

2010-luvun taitteen vuodet olivat Immoselle yhtä suurta riemukulkua. SM-kullan jälkeen Immonen siirtyi KHL:n Ak Bars Kazaniin, ja heti ensimmäisen KHL-kauden jälkeen Immonen juhli Gagarin Cupia yhdessä muun muassa maalivahti Petri Vehasen kanssa.

Sama kaksikko oli mukana myös ikimuistoisessa Bratislavan keväässä vuotta myöhemmin, kun Leijonat voitti historiansa toisen maailmanmestaruuden.

Hämmästyttävää kyllä, parhaiten oivallisena pelinrakentajana tunnettu Immonen voiti noissa MM-kisoissa koko turnauksen maali- ja pistepörssin tehtyään yhdeksässä ottelussa tehot 9+3=12. Immonen valittiin luonnollisesti myös turnauksen All Star -viisikkoon.

Neljän Kazan-kauden jälkeen Immonen suuntasi KHL:ssä Torpedo Nizhni Novgorodiin, ja sieltä kahden kauden jälkeen Sveitsin NLA-liigan EV Zugiin.

Viime kesänä ympyrä sulkeutui, kun Immonen palasi Jyväskylään. Ja kas, oikukas arpa heitti JYPin ja Zugin samaan CHL-alkulohkoon.

– CHL-ottelut ovat olleet upea kokemus. Eritysesti Zugia vastaan pelaaminen oli aivan erityistä, Immonen sanoo CHL:n nettisivuilla.

”Hauskaa joka aamu”

Syksyn ensimmäisessä CHL-ottelussa JYP voitti Zugin kotonaan 3–2, mutta viikko myöhemmin sveitsiläiset olivat kotonaan parempia maalein 6–3. Zug ja JYP menivät lohkosta jatkoon tasapistein, Zug lohkon ykkösenä ja JYP kakkosena.

Neljännesvälieriin JYPin vastutajaksi arvottiin Tappara, jonka JYP peittosi niukasti yhteismaalein 5–4. Puolivälierissä kaatui tshekkiläinen Kometa Brno yhteismaalein 8–6.

Tänään JYPillä on siis mahdollisuus raivata tiensä finaaliin ja päästä tavoittelemaan mainetta ja mammonaa: Immoselta vielä puuttuvaa CHL-pystiä ja 300 000 euron palkintopottia.

Mutta Immonen ei anna ajatuksen karata liian pitkälle. Ylipäätään veteraani-ikäisen pelaajan motivaatio ei kumpua (pelkästään) voittamisesta, vaan myös arkisemmista asioista.

– Minä yksinkertaisesti nautin jääkiekon pelaamisesta. Meillä on on mahtava ryhmä, ja joka aamu on hauskaa mennä hallille, Immonen kertoo CHL:n nettisivuilla.

Mutta jatkaa toki:

– Eihän voittamiseen tietenkään koskaan kyllästy!