Naisten Liigassa pelaava KTJ sai kuulla tiistaina karmeasta uutisesta.

Pääsarjajoukkue tiedottaa, että naisten joukkueessa kauden alusta saakka pelanneet meksikolaispelaajat Maria Fernanda Chávez, 22, ja Bertha Gonzalez, 27, poistuvat maasta 20. tammikuuta.

Syynä tähän on maahanmuuttoviraston ratkaisu karkottaa kaksikko takaisin kotimaahansa. Molemmat pelaajat kuuluvat Meksikon maajoukkueen runkopelaajiin

– KJT Naiset ovat tänä syksynä havainneet, että vaikka pelaaja asuisi perhemajoituksessa täydellä ylläpidolla, olisi täysin vakuutettu kaiken mahdollisen sairaanhoidon osalta ja pelaisi jääkiekkoa omilla rahoillaan määräaikaisesti Suomessa, ei hän saa oleskeluunsa oikeutusta, jos hänellä ei ole työpaikkaa, KJT tiedottaa.

– On hyvin hankalaa järjestää työpaikkaa ulkomaalaiselle, joka ei puhu suomea ja jota ei hakuvaiheessa ole vielä tavannut. Kun kyseessä on aikuinen urheilija, eikä joukkueella ole varaa maksaa palkkaa, on haettava työperäistä oleskelulupaa, vaikka urheilijan oma varallisuus sallisi elää kauden Suomessa ilman töitä.

Taustalla on isompi ongelma, joka haittaa suomalaista huippu-urheilua. KJT toivoo, että tapaus herättää laajempaa keskustelua.

– Ongelma ei toki koske ainoastaan KJT Hockeyta tai jääkiekkoa vaan kaikkia lajeja ja vaikeuttaa urheiluseurojen toimintaa ja huippu-urheilun kehittymistä Suomessa. Ongelma koskee erityisesti naispelaajia, koska yleensä miehille katsojamääristä johtuen pystytään maksamaan jonkinlaista palkkaa pelaamisesta tai urheilemisesta Suomessa, KJT muistuttaa.

Kansalaisaloite vetämään

Kiekkoseura aikoo tehdä asialle jotain. Se pohtii jo kansalaisaloitetta, jolla huippu-urheilijoiden vaikeaan asemaan saataisiin muutos.

– Suomalainen valmennusosaaminen muun muassa jääkiekossa on maailmalla korkealle arvostettua ja urheilijat haluavat omalla kustannuksellaan tulla kehittymään suomalaisiin seuroihin. He eivät ole suomalaisen sosiaaliturvan tai työpaikan perässä, vaan ovat aidosti varautuneet sijoittamaan taloudellista pääomaa kehittyäkseen urheilijana osaavassa valmennuksessa.

– KJT Naiset pyrkii saamaan alkuun kansalaisaloitteen saadaksemme muutoksen tähän järjestelmään, jolla Suomi ajaa urheilijoita pois maasta.

Katso koko tiedote tästä:

 

https://www.facebook.com/kjtnaiset/photos/a.330251267025262.96855.325141160869606/1728971693819872/