Washington Capitalsin venäläinen maaliruisku Aleksandr Ovetshkin teki eilen illalla pelatussa ottelussa Philadelphia Flyersia vastaan historiaa, kun hän pääsi tykittämään 1-1 tasoitusmaalin Washingtonin pelatessa ylivoimaa.

Maali oli historiallinen, sillä uran 221. ylivoimamaali nostaa Ovetshkinin NHL:n tilastoykköseksi sarjan tehokkaimpana ylivoimapelaajana. Ennen eilistä hän jakoi kyseisen ennätyksen suomalaisen kiekkolegenda Teemu Selänteen kanssa. Selänne lopetti uransa kauteen 2013-2014 ehdittyään pelaamaan NHL:ssä 22 vuotta.

Selänne ehti pitämään tilaston kärkisijaa pitkään. Kolmantena listalla on viime kaudella uransa lopettanut Jarome Iginla 197 ylivoimamaalilla ja neljäntenä tsekkilegenda Jaromir Jagr, jolle kertyi 187 ylivoimamaalia. Listaus ei kuitenkaan ole täydellinen, koska NHL:ssä alettiin tilastoida ylivoimamaaleja vasta kauden 1994-1995 jälkeen.

Ovetshkinin tehokkuudesta kertoo se fakta, että mies on vasta 32-vuotias ja mittarissa on vain 12 vuotta NHL:ssä. Hän on siitä huolimatta ehtinyt tekemään taalajäillä jo 1086 tehopistettä ja pelaamaan 969 ottelua. Ikä ei ole kuluneella kaudella rasittanut pelaajaa, joka on tällä hetkellä NHL:n maalipörssin ykkösnimi.

NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa Ovetshkin on sijalla 20. Venäläisen seuraava kohde on toinen suomalainen legenda Jari Kurri. Kurri teki NHL-uransa aikana 601 maalia.