Korean päävalmentaja Sarah Murrayn tehtävä näissä olympialaisissa on kaikkea muuta kuin kadehdittava.

Turnauksen järjestäjämaa otti avauspelissä pahasti takkiin, kun Sveitsi murjoi joukkuetta pahasti 8-0. Lukemia tylympää oli meno kaukalossa: Korean joukkue oli jäällä jatkuvasti täysin hukassa. Kuvaavaa on, että lukemat olisivat voineet olla vaikka tuplasti pahemmat.

Joukkueen pelistä paistoi epävarmuus ja epätietoisuus – ryhmä pelasi ajoittain kuin se olisi ensimmäistä kertaa yhdessä.

Ja syystä. Joukkueen matkaan liittyi kisojen alla yhteensä 12 aivan pystymetsästä tullutta pelaajaa. Taustalla on kisajärjestäjien mainostemppu yhdistää Etelä-Korean ja Pohjois-Korean joukkueet yhteen. Sen myötä jäällä nähtiin useampi tuntematon pohjoiskorealainen, joita Murray joutui peluuttamaan lähinnä pakon sanelemana.

Taustalla on kauniilta kuulostava mainostemppu: Kaksi pitkään tukkanuottosilla ollutta valtiota saatiin tekemään näennäisesti yhteistyötä. Mikä näyttäisikään paremmalta kuin kansoja yhdistävä joukkue, joka puhaltaa sensaatiomaisesti yhteen hiileen?

Kuva: Getty Images

Olympia-aate myytiin halvalla

Karu fakta on, että maiden yhdistäminen haisee kauas asti. Jos tutustuu yhtään Korean historiaan ja politiikkaan, näyttää yksi olympiaturnauksen mainostemppu lähinnä halvalta ja päälleliimatulta.

Kuten Ylen Jussi Paasi mainiosti kirjoitti jo ennen kisoja, ovat Etelä-Korean kansalaiset olleet jo selvästi yhdistämistä vastaan. 73 prosenttia piti jääkiekkojoukkueiden yhdistämistä vääränä ratkaisuna.

Ja sitä se todella on. Se on kuin lääkäri yrittäisi parantaa murtuneen jalan laastarilla. Tietämättömän silmissä se saattaa hetken näyttää hyvältä – se ei silti paranna kenenkään oloa. Jos potilaan vointiin tutustuu yhtään, tulee katsojallekin lopulta huono olo.

Korean niemimaan historia on synkkä ja täynnä karmeita vaiheita. Sen rinnalla KOK:n parin viikon ”urheilu korjaa kaiken” -kampanja tuntuu lähinnä kiusalliselta.

Samalla koko olympia-aate vedetään vessanpöntöstä alas. Korea ei hävinnyt lauantaina sen takia, että joukkueen kokoonpanossa nähtiin muutama pohjoiskorealainen. Joukkueen neljän vuoden projekti saa sen sijaan nolon päätöksen.

Yhden joukkueen tavoitteesta tehtiin hämmentävä olympialaisten mainos. Siinä ainoa häviäjä ei ole Etelä-Korea – myös naisjääkiekon uskottavuus koki ison kolauksen.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo