Raimo ”Raipe” Helminen ehti pitkällä urallaan kokea peräti kuudet olympialaiset. Ensimmäisellä kerralla Raipe oli 1984 Sarajevossa 19-vuotias keltanokka, viimeisellä kerralla 2002 Salt Lake Cityssä 37-vuotias konkari.

Millaiset muistot sinulle jäi Sarajevon kisoista?

− Niistä kisoista on niin paljon jo aikaa, mutta olivathan ne nuorelle pelaajalle iso juttu. Silloin pääsi ensimmäinen kerran kokemaan sen, mitä olympiahenki tarkoittaa.

Mikä oli jäällä ikimuistoisin olympiahetkesi?

− Kaikki kolme mitalia, eli Calgary, Lillehammer ja Nagano ovat jääneet parhaiten mieleen. Nagano oli siinä mielessä erityinen, että siellä olivat ensimmäistä kertaa kaikki parhaat mukana. Ja Calgary tietysti siksi, että sieltä tuli Suomen ensimmäinen mitali.

Mitkä kisat jäivät kaukalon ulkopuolelta parhaiten mieleen?

− Lillehammer oli pieni kylä ja siellä oli kaikki lähellä. Olosuhteet olivat oikein talviset, lunta oli varmaan metri ja pakkasta 15-20 astetta. Villapaidat päällä siellä painettiin ja aurinko paistoi. Kun vielä peli kulki, niin silloin oli todella talviolympialaisten tunnelmaa.

Siirrytäänpä tähän päivään. NHL-pelaajat ovat nyt poissa. Mitä mieltä olet siitä?

− Olihan tämä NHL:ltä surkea suoritus, mutta näillä mennään. Kun pelit alkavat, niin ei siinä juuri mietitä sitä, ovatko ne NHL-pelaajat jäällä vai eivät.

Saksaa ei voi koskaan aliarvioida. He ovat kovia roikkumaan pelissä mukana.

Miten ennakoit Suomen avausottelua Saksaa vastaan?

− Suomella on hyvä joukkue, mutta Saksaa ei voi koskaan aliarvioida. He ovat kovia roikkumaan pelissä mukana. Sen sai itsekin monta kertaa uran aikana huomata. Toisaalta Suomella on neljä vahvaa ketjua, joista jokaisesta löytyy voimaa ratkaista otteluita. Uskon, että siinä on se Suomen suurin vahvuus Saksaa vastaan.

Kuinka korkealle uskot Leijonien yltävän?

– Kaikki on mahdollista, ihan se korkeinkin sija. Mutta nyt on sellaiset kisat, että voimasuhteista on vielä mahdotonta sanoa mitään. Menestyminen on niin monesta asiasta kiinni. Kun NHL-pelaajat eivät ole mukana, esimerkiksi Kanadan tasosta on vaikea sanoa mitään.

Ketä pelaajaa Leijonista kannattaa erityisesti seurata?

− Totta kai sitä tulee Eeliä (Jokereiden Tolvanen) seurattua, että miten hän siellä pärjää.

Miten aiot seurata pelejä?

− Ihan rauhassa saa pelejä seurata. Ei ole mitään erityisiä velvollisuuksia kisojen aikana.