Miettikääpä otsikossa mainitun suomalaispelaajan lähimenneisyyttä: Kausi 2015-16 meni HIFK:n junioreissa A- ja B-nuorten pääsarjoissa, kausi 2016-17 jo saman joukkueen edustuksessa suhteellisen vaatimattomin tehoin – runkosarjassa 37 peliä, tehot 5+5, ja tehotilasto -1 sekä pudotuspeleissä 8 ottelua, tehot 0+3 ja tehotilasto -1 – kunnes alkoi tapahtumaan kunnolla.

Viime kesänä NHL-varaus ykköskierroksella numerolla kolme NHL:ään, jonka lisäksi HIFK:ssä on tuon jälkeen syntynyt tuhoisaa jälkeä: 25 ottelun jälkeen pisteet ovat 11+8 ja tehotilasto häkellyttävä +13.

Mahtuupa matkalle myös alle 18-vuotiaiden MM-kulta ja -hopea.

Miro Heiskanen on saavuttanut suuria asioita, mutta vielä suurempia ovat kehitysaskeleet. Olympiapaikka huipensi ne ainakin toistaiseksi.

Kehityksestä kertovat tilastot ja teot, mutta myös muiden kommentit. Suomen olympiajoukkueen GM, kaksinkertainen MM-hopeamitalisti ja olympiapronssimitalisti Jere Lehtinen kehui suojattiaan upein sanoin.

– Suurimman osan ajasta hän erottui (viime kaudella). Mutta nyt tällä kaudella hän on vielä parempi. Hänen luistelutaito ja vaisto ovat parempia kuin useimmilla kavereilla, Dallas Starsin ja Leijonien legenda ylisti tilastosivu Eliteprospectsin haastattelussa.

Heiskasta eivät yksittäiset ”hajaottelut” ole horjuttaneet. Aamuyön olympiadebyytti Saksaa vastaan oli sellainen, sillä pinnoja ei kertynyt ja tehotilastoon jäi -1. Sopii kuitenkin olettaa, että pakki aiempien näyttöjen perusteella on Norjaa vastaan moisen sukelluksen jo unohtanut.