Leijonien päävalmentajaksi ensi kaudella palaava huippuvalmentaja Jukka Jalonen paljasti Hämeen Sanomille melkoisen huiman tarinan 12 vuoden takaa.

Oli vuosi 2006 – Jalonen toimi silloin HPK:n peräsimessä. Hämeenlinnalaisseura oli edennyt välieriin asti ja finaaliin pääsyyn vaadittiin voitto kovasta HIFK:sta.

Jalonen teki valmennustiiminsä Timo Lehkosen ja Jari Kaarelan kanssa sopimuksen HIFK-pelin toisella erätauolla, että mikäli HPK ei mene jatkoon koko kolmikko lopettaa valmentamisen siihen paikkaan.

– Jukka sanoi painavan sanan, että lopetamme valmentamisen, mikäli emme voita. Hän kysyi, oletteko mukana? Ja me olimme. Se oli kova erätauko. Muistan hyvin, että siitä oli leikki kaukana, Timo Lehkonen kertoi Hämeen Sanomille.

– Meitä oli kutsuttu pronssikerhoksi ja kuraa tuli niskaan. Meitä pidettiin suurin piirtein paskoina koutseina ja oli fiilis, että ajateltiin, että emme osaa voittaa. Kuitenkin täytyy muistaa, että meillä ei ollut parasta materiaalia, mutta parasta peliä kyllä pelasimme.

HPK oli Jalosen johdolla edennyt neljänä edellisvuotena välieriin asti, mutta jokainen kerta pudotuspelit olivat päättyneet ennen finaalia. HPK:n valmennusjohto halusi asiaan totisesti muutosta.

– Välierät oli ollut se meidän kynnyksemme. Piti mennä epämukavuusalueelle, ja se kuvasi sitä, että tämä on meidän hetkemme. Kaikki oli pelissä sielua myöten. Olimme tosissamme ja henkisesti ytimessä. Joukkue laittoi kroppaa likoon tiukoissa paikoissa ja sieltä se ero mentaalipuolella tuli, Jalonen kertoo.

– Ihan tarkkaan en muista, miten harkittu kommentti se oli. Mutta sydämestä se tuli. Jotenkin silloin mietti niin, että jos emme voita, onko mitään järkeä enää valmentaa. Löimme itsemme selkä seinää vasten, että nyt tämä pitää hoitaa. Ihminen saa usein niin parhaan ulos.

HPK voitti lopulta HIFK:n ratkaisevassa välieräottelussa lukemin 1-0 Jukka Voutilaisen osumalla. HPK päihitti finaalissa Ässät ja Jalonen toi Hämeenlinnaan kaikkien aikojen ensimmäisen Suomen mestaruuden.

Jos HPK oli hävinnyt kyseisen pelin, Jalosen ura olisi päättynyt, eikä häntä olisi pakolla nähty Leijonien päävalmentajana voittamassa MM-kultaa vuonna 2011 tai Nuorten Leijonien päävalmentajana kultaa kotikisoissa 2016.

– On aika lailla varmasti fakta, että Leijonia ei olisi tullut valmennettua. Se oli käänteentekevä hetki omalla urallani. Hetkessä elettiin ja nyt elämä kuljetti näin, Jalonen paljastaa.