Leijonafanit saivat kuulla torstaina maukkaan paljastuksen.

Kuten uutisoimme, on Suomen maajoukkueen valmennus saanut NordicBetin sisäpiirilähteen mukaan jo iloisia uutisia NHL:stä. Seitsemän huippupelaajaa ovat ilmaisseet olevansa tilanteen salliessa mukana kevään MM-kisoissa (lue uutinen).

Pelaajalista on hurja. Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen kuuluvat kaikki NHL-kauden onnistujiin. Kun mukaan isketään Buffalo Sabresissa valtavia minuutteja rehkivä Rasmus Ristolainen sekä läpimurron NHL-ykkösvahtien joukkoon tehnyt Arizona Coyotesin Antti Raanta, nousee leijonafanien suupielet väkisinkin ylös.

Seitsikon täydentävät Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi ja Iiro Pakarinen. Kaikki tietävät kaksikosta Puljujärven potentiaalin. Pakarinen on saanut tahkota rapakon takana sen sijaan ilman suurta mediahuomiota: monipuolinen hyökkääjä on kiinnostava lisä maajoukkuepuolelle.

Runko kasassa

Mikäli NHL-nimet pääsevät kaikki MM-kisoihin, voi päävalmentaja Lauri Marjamäki kääntää katseet jo nyt luottavaisin mielin kohti Tanskaa.

Leijonat saa seitsemästä NHL-vahvistuksesta vahvan rungon kisoihin. Raanta on luonnollinen valinta ykkösvahdiksi: Coyotes-torjuja on päässyt kevään mittaan hurjaan lentoon NHL:ssä – torjuja on tällä hetkellä hieman yllättäen jopa yksi sarjan kuumimmista vahdeista. Raumalaisella on kokemusta myös Leijonista – hän toimi ykkösvahtina kevään 2013 MM-kisoissa.

Raannalla on NHL-sopimus katkolla tänä kesänä. Sen myötä kiinnostus Leijoniin on hieman yllättävää. Toisaalta Coyotes-vahti voi odottaa huipputarjouksia – mennyt kausi on todistanut, että ansaitsee enemmän kuin nykyisen sopimuksen miljoona dollaria kaudessa.

Listan ainoa pakki Ristolainen on kehittynyt Buffalossa valtavasti: järkäleen oman pään pelaaminen on järkevöitynyt ja ottanut valtavasti askelia eteenpäin muutamassa vuodessa. Kun tähän isketään päälle mainio laukaus ja iso koko, voi turkulaisella kaavailla isoa roolia Leijonista.

Viidestä hyökkääjästä löytyy jo nyt potentiaalisia kombinaatioita: Aho ja Teräväinen on duo, jonka ympärille Marjamäki pystyy rakentamaan hurjan ketjun. Kun seuraavaan ketjuun löytyy Barkovin kaltainen kiekkotietokone ja energiaa puhkuva Puljujärvi, riittää valmennuksella resursseja eri kokeiluihin.

Nuorten pelaajien kisat

Tärkein huomio NHL-vahvistuksissa liittyy pelaajien ikään. Kaikki seitsemän pelaajaa ovat NHL-urallaan matkalla vahvasti ylöspäin. 28-vuotias Raanta ja 26-vuotias Pakarinen ovat pelaajiston kokeneimmat pelaajat.

Ikälukemia tärkeämpää on pelaajien kokemukset. Erityisesti Aho, Barkov ja Teräväinen ovat kaikki isossa roolissa omissa joukkueissaan – jokainen heistä on osoittanut viimeistään tällä kaudella pystyvänsä kannattelemaan joukkuettaan.

Se on tärkeä asia myös Leijonia varten. MM-kisat profiloituvat yhä selkeämmin nuorten pelaajien kisoiksi. Kun pitkä kausi on takana, on turnauksessa eniten annettavaa juuri pelaajilla, jotka pyrkivät vielä vahvasti eteenpäin urallaan.

Pelkästään sen takia torstainen uutinen on merkittävä Leijonille. Marjamäki on saamassa toukokuulle jo näillä näkymin kasaan huipputyökalut.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo