Leijonat kohtaa Tanskan MM-kisojen ensimmäisen todellisen jättihaasteensa, kun alkulohkovaiheen viidennessä ottelussa vastaan asettuu Kanada.

Ottelu on ensimmäinen, johon Suomi ei lähde selvänä ennakkosuosikkina. Kummallakin maalla on kisoissa alla kolme voittoa ja yksi tappio. Isäntämaa Tanska kaatoi viime ottelussa Leijonat, kun taas Kanada kaatui kisojen avausottelussaan Yhdysvalloille voittolaukausten jälkeen.

Mittavan uran jääkiekon parissa pelaajana ja valmentajana tehnyt vuoden 1995 maailmanmestari Antti Törmänen puntaroi joukkueiden voimasuhteita.

Antti Törmänen, kumpi joukkue lähtee otteluun ennakkosuosikkina?

– Lähtökohtaisesti se on varmasti Kanada materiaalinsa puolesta. Siellä on Suomella vastassa NHL:n pistepörssin voittajaa muun muassa.

Oliko Tanska-tappio hyvä herätys Suomelle?

– En usko, että se oli mikään herätys. Turnauksessa tulee eteen aina erilaisia otteluita. Se oli realismia, että se tappio tulee jossain kohtaa. Ei joka peliä voi pelata yläkanttiin ja tehdä paikasta kuin paikasta maaleja. Suomen pitää laittaa jokaisessa ottelussa itsensä likoon täysillä, oli vastus mikä tahansa.

Millä osa-alueilla Suomen pitää parantaa pelaamistaan Tanska-otteluun nähden?

– Pelin pitää olla nöyrempää. Edellisissä peleissä Suomi on hukannut ihan liikaa kiekkoja keskialueella ja vastustajat ovat päässeet ylivoimahyökkäyksiin. Kanada tulee rokottamaan sellaisista. Suomen pitää pysyä Kanadaa vastaan pitkiä aikoja kiekossa ja saada pitkiä hyökkäyksiä hyökkaysalueella. Tällöin Kanada on tietysti vaarattomampi, kun he eivät pääse pelaamaan kiekon kanssa. Ottelussa tulee ne peruspaikat, joista pitää rokottaa. Maalipaikoilla ei missään nimessä tulla juhlimaan.

Kuinka tärkeää itseluottamuksen kannalta on nyt saada hyvä peli alle?

– Pelaajat tietävät, mistä on kyse. Jokaista peliä on pakko lähteä voittamaan. Jos tästä tulee tappio ja yhtäkkiä Suomi häviääkin myös Saksalle, niin sitten voi tulla kovempaakin painetta. Suomi ei ollut huono Tanskaa vastaan, vaikka hävisi. Kanada on tietyllä tapaa Tanskaa tutumpi joukkue, koska jokainen pelaaja on NHL:stä tuttu. Suomen pitää näyttää nyt sitä kamppailuvoimaa ja nöyrää puolustushalukkuutta.

Haastattelu: Kimmo Mäkinen