Keväällä 2013 Sveitsi antoi shokkihoitoa perinteisille kiekkomahdeille. Alkulohkossa se kaatoi Ruotsin, Kanadan ja Tsekin sekä voitti oman lohkonsa. Puolivälierissä se teki selvää Tsekistä uudelleen ja välierissä kaatoi Yhdysvallat.

Ainut tappio tuli finaalissa kisaisäntä Ruotsia vastaan. Sveitsi oli kuitenkin hankkinut ensimmäisen MM-mitalinsa lähes 80 vuoteen: sekin oli hopeinen.

Nyt, viisi vuotta myöhemmin, Sveitsi uhmaa isompiaan uudelleen. Vaikka maalla uskotaan yleisesti olevan jalkeilla paras joukkue koskaan, se on selvä altavastaaja illan ottelussa Kanadaa vastaan.

Joukkueen sisällä ei usko horju. Sensaatiomainen voitto Suomesta nostatti varmasti uskoa siihen, että joukkue pystyy voittamaan kenet tahansa.

– Me olemme uskoneet itseemme päivästä yksi lähtien. Olemme hyvä joukkue ja olemme hitsautuneet yhteen turnauksen edetessä, joukkueen päävalmentaja Patrick Fischer hekumoi IIHF:n haastattelussa.

Kuulostaa siltä, että Sveitsi on kirjoittamassa maan jääkiekkohistoriaan uutta, entistäkin komeampaa lukua. Suuri kiitos tästä kuuluu päävalmentaja Fischerille, jonka tulon myötä ilmapiiri maajoukkueen ympärillä ja sisällä on muuttunut totaalisesti.

– Olemme olleet bile-tunnelmissa kaksi viikkoa. Tunnelma joukkueessa on uskomaton, Fischer kehui Neue Zürcher Zeitungille.

Tämä joukkue voi vielä tehdä jotain, joka muistetaan pitkään.