Suomessa on tällä hetkellä kaksi nuorta jääkiekkolupausta, joista puhutaan enemmän kuin muista yhteensä: vuonna 1999 syntyneen ikäluokan tähdet Eeli Tolvanen ja Miro Heiskanen.

Pelaajien ikä huomioiden on lähes uskomatonta, millaisen viime kauden he pelasivat. Tolvanen latoi maaleja KHL:ssä Jokerien paidassa, pelasi kolme runkosarjaottelua NHL:ssä Nashville Predatorsissa ja edusti Leijonia niin nuorten MM-kisoissa, olympialaisissa kuin aikuisten MM-karnevaaleissakin.

Heiskanen ei jäänyt paljon huonommaksi. Tämä pelasi Liigassa huikean kauden, joka palkittiin pronssimitaleilla ja valinnalla sarjan parhaaksi puolustajaksi eli Pekka Rautakallio -palkinnon saajaksi – 18-vuotiaana! Myös Heiskanen pelasi sinivalkoisessa asussa nuorten ja aikuisten MM-kisoissa sekä Pyeongchangin olympiaturnauksessa.

Leijonien entinen suurpelaaja ja nykyinen GM Jere Lehtinen on päässyt seuraamaan kaksikon otteita ja kehitystä läheltä.

– He ovat 18-vuotiaita poikia (Tolvanen on ehtinyt täyttää 19, toim.huom.), mutta he ovat valmiita miesten peleihin. On hauskaa katsoa heidän pelaamistaan. He ovat nopeita, he eivät pelkää mitään. He vain menevät kaukaloon, haluavat pelata hyvää jääkiekkoa ja kehittyä joka päivä, Lehtinen kuvailee superjunioreja kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n nettisivuilla julkaistussa haastattelussa.

Etenkin KHL:ssä 19 ja Leijonissa yhteensä 7 maalia paukuttanutta Tolvasta (kuvassa) on tietysti yritetty vertailla edellisen sukupolven huippumaalintekijään Teemu Selänteeseen sekä Tolvasta vain vuoden vanhempaan maalitykkiin Patrik Laineeseen. Lehtinen ei tästä vertailusta perusta.

– Ei ole reilua vertailla heitä. Mutta hienoa, että he näyttivät pystyvänsä pelaamaan miesten joukossa arvokisoissa ja NHL:ssä, missä heidän tulevaisuutensa on. Heillä on kirkas tulevaisuus, ja myös moni muu nuori pelaaja on lyömässä läpi, Lehtinen huomautti.