Pitäisikö Edmonton Oilersin huolestua Jesse Puljujärven kehityksestä? Kysymys nousee aina säännöllisin väliajoin esille NHL-mediassa.

Tuorein esimerkki nähtiin NHL-finaalein aikaan, kun NHL-guru Darren Dreger ehdotti, että hyökkääjälupaus pitäisi ehkä jopa kaupata. Taustalla on ajatus, että Oilers kaipaa pakistoon vahvistuksia, hyökkäyksessä riittää sen sijaan laatua (lue juttu).

Nyt suomalainen saa myös tukea kanadalaismediassa. Oilersia läheltä seuraava Jason Gregor on kirjoittanut laajan artikkelin siitä, kuinka keskustelu suomalaisesta on lähtenyt lapasesta.

– Puljujärvi on pelannut NHL:ssä nyt 93 ottelua tehden 13 maalia ja 23 pistettä. Hän ei ole dominoinut, mutta sitä ei kenenkään olisi pitänyt edes odottaa. Jopa puheet suomalaisen ensi kauden pakollisesta läpimurtokaudesta ovat pahasti liioiteltuja, Gregor kirjoittaa SB Nationin artikkelissa.

Kesä on spekulaation ja ylilyöntien kulta-aikaa. Kun pelit ovat tauolla, vertaillaan usein myös nuorien NHL-lupausten kehitystä eri tilastojen kautta. Gregor muistuttaa, että Puljujärven vertaaminen esimerkiksi Connor McDavidiin tai Patrik Laineeseen ei ole reilua.

– Jokainen nuorukainen kehittyy erilaista vauhtia. Se käy ilmi myös jokaisen kaveripiirissä – joku on kypsä jo 18-vuotiaana, jollain kestää aikaa pidempään.

Usea NHL-tähti samassa tahdissa

Puljujärven ensimmäisien pelien pistetahti ei ole historiallisesti kovin huono. Gregor vertaa suomalaisen lukemia laajasti muihin NHL-tähtiin.

Oilers-lupaus iski menneellä kaudella 20 pistettä 65 pelissä. Esimerkiksi Phil Kessel iski samanikäisenä 70 peliin 29 pistettä. Shane Doan nakutti aikanaan 17 pistettä 74 otteluun.

Gregor on koonnut pitkän listan nykyisistä NHL-staroista. Jordan Staal iski 28 pistettä 82 otteluun. Sean Couturier ja Milan Lucic keräsivät puolestaan 27 pistettä 77 peliin.

Vertailua voisi tehdä laajemminkin. Fakta on, että puteet Puljujärven synkästä NHL-matkasta on vielä pahasti liioiteltuja. 20-vuotiaalla suomalaisella on yhä kaikki eväät NHL-supertähdeksi.

– Puljujärven isoin plussa on kova työmoraali. Hän on isoksi kaveriksi hyvässä kunnossa. Hänestä tulee vain vahvempi, jolloin hän käyttää paremmin kroppaansa hyväksi. Silloin hän pystyy suojaamaan kiekkoa paremmin ja voittamaan enemmän kaksinkamppailuja, Gregor pohtii.

Oilersilla ei ole vielä mikään kiire suomalaisen kanssa. Puljujärvellä on kaikki eväät kasvaa huippunimeksi NHL:ssä.

– Hänellä on hyvä laukaus. Hän oppii käyttämään sitä vielä nopeammin, kiekkotoimittaja kiteyttää.