Isolle kansalle hyvin tuntematon suomalaishyökkääjä Sampo Ranta valitsi muutama vuosi sitten kehitykselleen samanlaisen reitin kuin Jokereista ja maajoukkueesta tuttu teinitähti Eeli Tolvanen.

Ranta päätti Tolvasen tapaan jättää Suomen jo 16-vuotiaana ja matkata Yhdysvaltoihin USHL-juniorisarjassa pelaavan Sioux City Musketeersin riveihin.

Tänä kesänä varauskelpoinen 18-vuotias hyökkääjä tahkosi päättyneellä sesongilla 53 peliä tehoin 23+14=37.

– Tänne Yhdysvaltoihin siirtyminen oli minulle jättimäinen asia. Rakastan tätä. USHL on mahtava sarja. Olen ottanut isoja kehitysaskelia täällä ja olen parantunut. Tämä oli todella hyvä asia – hauskaa on ollut, Ranta ilakoi NHL.comin haastattelussa.

188-senttinen ja 87-kiloinen Ranta tiedostaa hyvin omat vahvuutensa jäällä.

– Minulla on paljon nopeutta ja pystyn luomaan maalipaikkoja sen avulla. Minulla on hyvä laukaus, joten tykkää ampua paljon. Minusta tuntuu, että löydän hyvin ketjutoverini jäällä, joten pystyn luomaan myös paikkoja heille. Nopeudellani voin haastaa puolustajia ja luoda tilaa laukauksen tai syötön aikaansaamiseen, suomalaislupaus analysoi.

Vaikka Rannan tehopisteet eivät olleet mitenkään hurjan kova, ovat pelaajatarkkailijat iskeneet silmänsä potentiaaliseen nuorukaiseen.

– Hänen peliälynsä on todella, todella vahvaa. Hänen fyysiset taitonsa näkyvät selkeästi. Hän luistelee ja laukoo kuin NHL-pelaaja. En usko, että hänen tilastonsa kertovat vielä kaikkea siitä potentiaalista, joka hänellä on, NHL:n Central Scoutingin johtaja David Gregory arvelee.

Rannan pelaamista nähtiin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, kun hän kirjasi seitsemässä ottelussaan tehopisteet 1+1. Huippulupaus väläytteli erityisesti fyysisiä ominaisuuksiaan turnauksessa ja sen huomasivat myös pelitoverit.

– Hänen suurin vahvuus on luisteleminen, laukominen ja voimakkuus. Sampo oli enemmänkin voimahyökkääjä, joka teki rumia, rumia asioita jäällä. Pidän Sampoa enemmänkin voimahyökkääjänä, Pikkuleijonia edustanut Kärppien superlupaus Rasmus Kupari hehkutti.

Ranta on tämän kesän varaustilaisuuden todellinen musta hevonen. Ennakkokaavailuissa hän on löytynyt usein sijoilta 30-90, mutta jossain villeimmissä arvioissa hänet sijoitettiin jopa 30 parhaan pelaajan joukkoon.