Ensi yönä järjestettävässä NHL:n palkintogaalassa palkitaan kauden parhaita pelaajia, valmentajia ja seurapomoja. Suomalaisittain tapahtumassa riittää jännitettävää, sillä Pekka Rinne ja Aleksander Barkov ovat päässeet palkintoehdokkaiden joukkoon.

Rinne on urallaan jo neljännen kerran ehdolla NHL:n vuoden maalivahdiksi, ja aikaisemmin palkinto on aina suunnannut toiseen osoitteeseen. Pettymykset ovat todennäköisesti vaihtumassa riemuun, kun Vezina Trophysta äänestävät NHL-seurojen toimitusjohtajat, ja suomalaisvahtia pidetään finaalikolmikon ylivoimaisena ennakkosuosikkina. Palkinnosta kisaavat myös Andrei Vasilevski ja Connor Hellebuyck.

Tilastot kertovat, että suomalaisvahdilla on selkeä etu palkinnon voittajaksi. Vaikka Hellebuyck voitti joukkueelleen eniten sarjapisteitä, Rinne voitti pelaamansa ottelut suuremmalla prosentilla. Konkarimaalivahti torjui runkosarjassa saldolla 42-13-4, joka on Vasilevskin (44-17-3) ja Hellebuyckin (44-11-9) tilastoja hieman komeampi. Lisäksi hänen torjuntaprosenttinsa on kolmikon komein: 92,7

Rinteen onneksi, parhaasta maalivahdista äänestettiin jo ennen pudotuspelejä. Rinteen joukkue Nashville Predators taipui jo toisella kierroksella, ja syyttävää sormea osoiteltiin paljon suomalaisen suuntaan. Se ei kuitenkaan mitätöi faktaa, että Rinne pelasi hirviömäisen hyvän kauden.

Lady Byng Suomeen?

Barkov jätettiin niukasti ulos parhaan puolustavan hyökkääjän finaalikolmikosta, mutta mies nousi ehdolle toisen palkinnon voittajaksi. Lady Byng Trophy annetaan pelaajalle, joka on osoittanut kauden aikana ensiluokkaista herrasmiesmäisyyttä ja kunnioittanut vastustajaa esimerkillisesti.

Barkov voi olla ensimmäinen suomalainen sitten Jari Kurrin, joka saa tämän kunnian. Hänen kanssaan ehdolla ovat Ryan O’Reilly ja William Karlsson.