Kalentereista käännettiin tänään esiin heinäkuu, mikä tarkoittaa NHL:ssä pelaajamarkkinoiden avautumista toden teolla. ”Rajoittamattomat vapaat agentit” voivat tästä päivästä alkaen tehdä sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa ja siirtyä ilman siirtokorvausta.

Suomalaisista vapaista pelaajista hyökkääjä Leo Komarov on yhdistetty ainakin Jarmo Kekäläisen johtamaan Columbukseen sekä New York Rangersiin. Maalivahti Kari Lehtosta taas on uumoiltu Tuukka Raskin pariksi Bostoniin. Hyökkääjä Valtteri Filppulaa taas on huhuiltu miehen entiseen seuraan Detroitiin.

Suomalaisttain kenties mielenkiintoisimmat kysymykset kohdistuvat kokeneisiin hyökkääjiin Jussi Jokiseen ja Jori Lehterään. Kummankin ura on ollut viime vuosina jyrkässä laskussa, ja moni on sitä mieltä, että näiden NHL-ura on jo taputeltu.

Jokinen, 35, pelasi vielä kaudella 2015–16 Florida Panthersissa erinomaisen kauden varakapteenin A-kirjain rinnassaan. Kalajokisen tehot 81 runkosarjaottelussa olivat komeat 18+42=60. Seuraava kausi samassa seurassa ja edelleen ”A” rinnassa tuotti 69 ottelussa enää 11+17=28 pistettä.

Viime kauden jälkeen Florida päästi Jokisen lähtemään, ja yhtä lähtemistä Jokisen koko viime kausi olikin. Jokinen pelasi 14 ottelua Edmonton Oilersissa, 18 peliä Los Angeles Kingsissä, 14 matsia Columbus Blue Jacketsissa ja lopulta 14 peliä Vancouver Canucksissa.

Edmontonissa ja Columbuksessa Jokinen sai yhden vaivaisen syöttöpisteen, Los Angelesissa tehot 1+4. Vain Vancouverissa konkarin peli kulki edes jotenkuten vanhaan malliin, kun pisteitä kertyi tilille 4+6=10. Mutta koko kauden 60 ottelun saldoksi jäi perin vaatimaton 5+12=17. Näillä näytöillä uutta sopimusta ei välttämättä irtoa – jos sitten jokin seura ei halua luotettavaa kahden suunnan sentteriä nelosketjuunsa, ja Jokinen suostuu tähän rooliin ja entistä pienempään palkkaan.

Lehterän, 30, viime kausi taas meni aivan penkin alle. Kahden kelvollisen St. Louis Bluesissa pelaamansa kauden (44 ja 34 pistettä) jälkeen Lehterä teki kaudella 2016–17 enää 7+15=22 pistettä, ja Blues kauppasi hyökkääjän viime kaudeksi Philadelphia Flyersiin. Siellä Lehterä sai 62 runkosarjaottelussa kasaan vaivaiset 3+5=8 tehopistettä. Kauden aikana Lehterä ja Flyers saivat kuulla sen suuntaista kritiikkiä, että suomalaisen hankkiminen oli koko kauden surkein kauppa.

Lehterällä (kuvassa markkinoiden ”suurimman kalan” John Tavaresin kanssa) on vielä vuosi sopimusta jäljellä Flyersin kanssa, ja miehen tulevan kauden palkka on peräti viisi miljoonaa dollaria. On hyvin mahdollista, että Flyers ostaa sopimuksen viimeisen kauden ulos vapauttaakseen tilaa palkkakattonsa alle. Tällöin Lehterä olisi vapaa siirtymään jo tänä kesänä.

Rajoittamattomien vapaiden pelaajien markkinat avautuvat tänään kello 19 Suomen aikaa. Voi olla, että myös Jokisen ja Lehterän kohtalosta saadaan uutta tietoa jo tämän illan aikana.

Mikä rajoittamaton vapaa agentti?
Rajoittamaton vapaa agentti eli UFA (unrestricted free agent) tarkoittaa pelaajaa, joka on joko vähintään 27-vuotias tai pelannut NHL:ssä vähintään seitsemän vuotta ja jonka edellinen sopimus on päättynyt. UFA-status on myös vähintään 22-vuotiailla pelaajilla, joita ei ole varattu NHL:ään. Nämä pelaajat voivat tästä päivästä alkaen siirtyä mihin tahansa seuraan ilman siirtokorvausta.

Lue myös nämä siirtospekulaatiot:

Yllätyssiirto muhii NHL:ssä: Jarmo Kekäläinen iski silmänsä suomalaiskonkariin

Lähde: Florida Panthersin suomalainen NHL-peluri jättää seuran – uusi suunta selvillä

Oho! NHL:ssä viritellään todellista Leijonat-pommia – Tuukka Rask saamassa avukseen suomalaisen pelikaverin