Isän jalanjäljillä – NHL:ään varattu suomalaislupaus nauttii pienen kaukalon pelistä: ”Kaikki tapahtuu nopeammin”

© Kuva: Getty Images

Montreal Canadiensin kesän 2. kierroksen varaus (#35), Jesse Ylönen syntyi Yhdysvalloissa hänen isänsä, Juha Ylösen pelatessa samaan aikaan NHL-seura Phoenix Coyotesissa. Varttuessaan isä oli luonnollisesti yksi nuoren pojan idoleista, mutta kaksi muutakin nimeä pullahti esiin kuin apteekin hyllyltä.

– Seurasin paljon Saku Koivun pelaamista. Tykkäsin hänen syöttötaidoistaan ja luistelustaan. Hän oli todella huikea pelintekijä. Ja tietenkin Teemu Selänne. Hänen maalintekokykynsä olivat vailla vertaa. Aina kun hän sai paikan, hän laittoi kiekon maaliin. Hän ampuu oikealta puolelta niin kuin minäkin, joten yritän oppia jotain häneltä, Ylönen sanoi keskiviikkona NHL:n verkkosivuilla.

Vanhempi Ylönen varattiin NHL:ään vuonna 1991, jolloin Winnipeg Jets kuulutti hänen nimensä varaustilaisuuden 5. kierroksella (#91). Hän pelasi maailman parhaassa kiekkoliigassa yhteensä 341 ottelua (Coyotes, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning) tehoin 26+76=102. Hän osallistui myös Selänteen ja Koivun kanssa Naganon olympialaisiin vuonna 1998, joissa Leijonat saavutti upeasti olympiapronssia.

Nopeus ja kiekonkäsittelytaidot ovat Ylösen suurimpia valttikortteja ja niistä saatiin upeita näytteitä myös Montrealin kesäisellä tulokasleirillä.

– Luulen, että suurimmat vahvuuteni ovat nimenomaan hyökkäyspelissä. Nyt minun täytyy tehdä kovasti töitä parantaakseni puolustustaitojani. Tärkeintä on kuitenkin tulla vahvemmaksi ja lisätä kamppailuvoimaa, Ylönen pohti.

Päättyneellä kaudella 183-senttinen ja 76-kiloinen laituri pelasi 48 ottelua Mestis-joukkue Espoo Unitedin paidassa. Kausi sujui varsin mallikkaasti ja Ylönen tykitti 14 maalia ja antoi 13 maalisyöttöä.

NHL-leirillä Ylönen pääsi ensimmäistä kertaa näyttämään taitojaan pienemmässä kaukalossa ja nautti kokemastaan.

– Pidin siitä todella paljon. Kaikki tapahtuu nopeammin ja maalipaikkoja avautuu enemmän. Nopeaa peliä ja paljon suunnanmuutoksia, Ylönen kertasi.

Tulevalla kaudella Ylösen taidonnäytteistä päästään nauttimaan kotoisessa Liigassa, jossa nuorukainen edustaa Lahden Pelicansia.