Jokereiden viestinnässä nähtiin viikonloppuna erikoinen särö, kun KHL-seura hyökkäsi yllättäen mediajätti Helsingin Sanomia vastaan.

Koko tapaus on todella erikoinen. HS julkaisi suositussa Kuukausiliite-lehdessään ison artikkelin Jokereiden KHL-kuvioiden taustoista. Raflaavassa jutussa pohditaan ja kootaan yhteen pitkälti jo aiemmin julkaistuja yksittäisiä poliittisia ja eettisiä ongelmia seuran toiminnasta.

Kansijuttu oli kuvitettu provosoivasti: Jokereiden logon kasvoiksi oli isketty Vladimir Putinin naama. Tässä vaiheessa kyse ei ollut kuitenkaan vielä kovin suuresta mediakohusta.

Jokerit julkaisi kuitenkin pian lehden julkaisun jälkeen yllättävän tiedotteen aiheesta. Seuraa kismitti tekstin mukaan tunnetun logon väärinkäyttö.

– Helsingin Sanomien toiminnan tarkoitus on Jokereita halventamalla myydä lehteään. Jokerit selvittää Asian oikeudellisia seurauksia, Jokerit kirjoittaa.

Jokerit heikoilla jäillä

Jokereiden raju provosoituminen ihmetyttää syystäkin kiekkoväkeä. KHL-seuran markkinointi ja viestintä ovat ollut viimeiset vuodet koko urheilevan Suomen parhaimmistoa. Suunnitelmallisuus ja ammattitaitoisuus ovat paistaneet kaikesta tekemisestä.

Nyt seuran johdossa meni ilmeisesti poikkeuksellisella tavalla huuruun. Se kostautui heti. Koko tiedote on malliesimerkki kaikkiin yritysviestinnän oppikirjoihin – kuinka asioita ei pidä tehdä.

Kuten arvata saattaa, kääntyi tiedote nopeasti Jokereita vastaan. Viestintämaailmassa tunnettu Streisandin ilmiö nosti HS:n jutun heti kiekkomaailman tietoisuuteen. Jokerit teki HS:n jutusta tarinan vasta omilla toimillaan. Julkinen vaiennusyritys toimii useimmiten parhaimpana markkinointikeinona itse alkuperäiselle jutulle.

Yhdestä maksullisen paperilehden kirjoituksesta syntyi nopeasti kymmeniä uusia nettijuttuja, jotka toimivat kuin ilmaisena mainoksena alkuperäiselle jutulle. Syykin on selvä: tarinan kiinnostavin kohde ei ollut enää HS:n alkuperäinen juttu – se oli Jokereiden toiminta. Vasta näkökulman muutos sai muut mediat reagoimaan tapaukseen.

Erikoisemmaksi tilanteen tekee se, ettei Jokereiden uhkaama oikeustoimi todennäköisesti koskaan konkretisoidu. On kiinnostavaa nähdä, miten tapaus tästä etenee. Vai eteneekö oikeasti lainkaan? Eri seurojen logot ovat olleet jo pitkään medioiden julkista riistaa – myös jokerilogon naama on aiemminkin täytetty eri persoonien kasvoilla.

Helsinkiläisseuran onneksi nykypäivän kohut tulevat ja menevät. Mikäli seurajohto tajuaa nyt hiljentää aiheen, syntyy jossain jo pian uusi aalto, joka pyyhkäisee viikonlopun kuluttajien mielestä. Myös ajankohta on kriittinen: KHL-kauden kynnyksellä seuralla riittää mietittävää – ja myös järkevämpää tiedotettavaa.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo