Onko Edmonton Oilersilla lainkaan pitkän aikavälin suunnitelmaa Jesse Puljujärven suhteen? 



Tämä kysymys herää väkisin mieleen, kun seuraa NHL-seuran toimintaa nuoren suomalaislupauksen kanssa. 20-vuotiaan tilanne on herättänyt paljon keskustelua sekä Suomessa että Kanadassa – ja täysin aiheesta.

Nuori huippulupaus on pomppinut heti alkukaudesta roolista toiseen Oilersissa. Sen myötä sekä Puljujärvi että NHL-seura ovat saanut paljon kritiikkiä varsinkin Pohjois-Amerikassa.

Keskusteluun löytyy yhtä monta mielipidettä kuin keskustelijaa. Kumpi oli ennen: muna vai kana? Iso rooli vai näytöt osaamisesta? Väittelystä on helppo bongata kaksi suosittua näkökulmaa: Puljujärveltä vaaditaan parempia otteita, jotta kärkiketjuista löytyisi isompi rooli. Toisaalta näyttöjä on hyvin vaikea iskeä kehiin, jos joutuu pelaamaan roolissa, jossa ei pääse käyttämään omia vahvuuksiaan.

Tällä hetkellä tuntuu, ettei Oilers tiedä lainkaan, mitä se tekisi nuoren suomalaislupauksen kanssa. Jämärooli alemmista ketjuista näyttää syöneen kokonaan Puljujärven aseet NHL-jäillä.

TSN:n kiekkoguru Craig Button hyökkäsi tuoreeltaan kovin sanoin Oilers-pomojen kimppuun Puljujärven tilanteesta. Asiantuntija sysäsi suomalaisen pattitilanteen suoraan NHL-seuran syyksi.

– NHL-organisaatiot ovat vastuussa nuorten pelaajien kehityksestä. Oilers ei tee tällä hetkellä mitään auttaakseen tätä muksua, Button jyrähti kanadalaismediassa.

LUE MYÖS: ”Edmonton on tuhoamassa Jesse Puljujärven!” – Asiantuntijalta rajuja syytöksiä NHL-seuralle

Puljujärven pistitili on vielä avaamatta kolmen NHL-ottelun jälkeen. Kuva: Getty Images.

Mitä tulevaisuudessa?

Kritiikki on kovaa. Mutta siinä piilee totuuden siemen. Oilersin päätöntä pompottelu on jatkunut jo tovin – tällä hetkellä on oikeasti vaikea tehdä järkeviä johtopäätöksiä Puljujärven tilanteesta.

Oleellista on muistaa, että Puljujärvi on vasta 20-vuotias kiekkolupaus. Olisi siis ylilyönti tehdä vielä minkäänlaista arviota suomalaisen NHL-uran onnistumisesta. Jo ennen kesän 2016 varaustilaisuutta oli selvillä, että suomalaisella saattaa kestää hieman kauemmin tehdä läpimurto taalajäille.

Kiekkoyleisön muisti on lyhyt. Ei ole pitkä aika, kun Suomessakin pohdittiin, kuinka Mikael Granlundin NHL-ura saattaa kaatua kokonaan liian pieneen kokoon. Tämä alkuvaikeuksien keskellä esille kysymys on unohtunut nopeasti Minnesota Wildin suomalaistaiturin noustessa isoon rooliin NHL-jäillä.

Sama pätee varmasti Puljujärveen, jos suomalainen saa NHL-uransa aikanaan lentoon. Tällä hetkellä suurempi kysymys liittyy kuitenkin Oilersin tekemisiin. NHL-seura on vastuussa nuorukaisen järkevästä kehittämisestä.

Tällä hetkellä tuntuu, ettei Edmontonissa ole lainkaan oikeaa suunnitelmaa olemassa. Se on pitkässä juoksussa todella huolestuttavaa. Muutoksia voidaan tehdä – ja ketjukaveraita vaihtaa. Ilman määränpäätä on silti mahdoton arvioida, mihin suuntaan kehitys oikeasti etenee.

LUE MYÖS: Kiekkofanit lähes yksimielisiä: Edmonton Oilersin on kaupattava Jesse Puljujärvi

LUE MYÖS: Onko tässä järkeä? NHL-seura tiputti todella ikäviä uutisia Jesse Puljujärvelle

LUE MYÖS: Fanit raivoissaan! Jesse Puljujärven tilanne nostattaa tunteita NHL:ssä – ”Olen todella pettynyt”

LUE MYÖS: ”Edmonton on tuhoamassa Jesse Puljujärven!” – Asiantuntijalta rajuja syytöksiä NHL-seuralle

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo