TSN:n huippuarvostettu toimittaja Bob McKenzie spekuloi tuoreessa Insider Trading -ohjelmassaan suomalaislupaus Eeli Tolvasen tulevaisuutta kuluvan kauden kannalta.

Tolvasella on sopimuksessaan pykälä, jonka mukaan hän voi siirtyä 10 AHL-ottelun jälkeen takaisin Eurooppaan, mikäli elämä ”rautaliigassa” ei miellytä.

– Hän voi halutessaan jättää AHL:n ja palata KHL:ään tienaamaan miljoonia Jokereiden riveissä, McKenzie sanaili.

19-vuotias vihtiläinen on pelannut Milwaukee Admiralsin paidassa nyt viisi ottelua ja tehnyt niissä neljä tehopistettä (1+3). Nuorukaisella on näin ollen toiset viisi ottelua aikaa pohtia päätöstä tulevaisuutensa kannalta.

Mikäli hän päättää hypätä lentokoneeseen ja lähteä ”miljoonien” perään, niin tällöin hänen ovensa NHL:ään sulkeutuu kuluvan kauden osalta.

Yksi oikea ratkaisu

Jokerit on Tolvaselle tuttu ja turvallinen ratkaisu, mutta olisiko tämä järkevä päätös hänen NHL-uransa kannalta? Ei.

Punakeltaisissa Tolvanen saisi varmasti paljon peliaikaa ja vastuuta, mutta KHL:ssä hän pääsee pelaamaan vain ja ainoastaan ison kaukalon peliä. Tämä ei kehitä hänen nopeuttaan tehdä ratkaisuja pienessä tilassa.

Vaikka kyseessä onkin vasta nuori pelaaja, niin Tolvanen on kypsyydeltään sitä luokkaa, että hänestä voi kasvaa pesunkestävä NHL-peluri seuraavan vuoden sisällä. Hyvät otteet farmissa saattavat avata pelipaikan Nashville Predatorsista jo tämän kauden aikana.

Paluu Eurooppaan vain pitkittäisi hänen kehitystään. Hänestä voi tulla – ja luultavasti tulisikin – nykyistäkin parempi pelaaja, mutta vain ”kaukalopallojäällä”. NHL-askia varten matka vain pitkittyisi.

AHL:ssä Tolvasella on mahdollisuus kasvaa sellaiseksi pelaajaksi, joksi hän itsekin haluaa tulla: täysipäiväiseksi NHL-pelaajaksi.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko