Kolme syytä: tämän takia Mikko Rantanen on noussut NHL-supertähdeksi!

© Kuva: Getty Images

NHL:n pistepörssin kärkinimi Mikko Rantanen pelaa elämänsä kautta Colorado Avalanchessa.

Nuori suomalainen on noussut viimeistään tänä syksynä lopullisesti sarjan eliittiin otteillaan. Vaikka otsikointi Pohjois-Amerikassa on ollut vielä yllättävänkin vähäistä, voidaan Rantasesta puhua jo kovan luokan NHL-tähtenä.

Leijonat.com nostaa Rantasen upeiden tehojen takaa kolme syytä. TPS:stä maailmalle ponnistaneen kiekkotaiturin kehitys on ollut huimaa – menestyksen taustalta löytyy silti useita syitä.

Mikko Rantanen vuonna 2013. Kuva: Ilari Isotalo.


Pitkäjänteinen työ

TPS:ssä jo 16-vuotiaana debytoinut Rantanen on tehnyt pitkäjänteistä työtä NHL-unelmansa eteen. Ei ole sattumaa, että nuorukainen muistetaan myös Suomen vuosiltaan työteliäänä ja tunnollisena harjoittelijana.

Rantanen ehti kuulua Leijonien nuorisomaajoukkueiden johtohahmoihin pitkään. Paljon kertoo myös se, että hän kipparoi Nuoria Leijonia kultajuhliin päättyneissä MM-kisoissa. Vaikka turnauksessa suurimman huomion veivät Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho, rehki joukkueen johtaja isossa roolissa ykkösketjun takana.

Avalanche-tähden asenteesta kertoo myös paljon hänen matkansa NHL:ään. Harva muistaa enää, että Rantanen vietti ensimmäisen vuotensa lähes kokonaan AHL:ssä. 52 peliä farmisarjassa oli tärkeä koulu monipuoliselle kiekkotaiturille.

Yhteispeli kulkee. MacKinnon ja Rantanen ruokkivat toisiaan. Kuva: Getty Images.

Tulikuuma ketju

Iso osa Rantasen hurjasta syksystä selittyy ympärille katsomalla. Suomalainen on päässyt yhteen koko NHL:n parhaista ketjuista. Nathan MacKinnon ja Gabriel Landeskog sopivat täydellisesti suomalaisen kanssa yhteen.

Kolmikon kemia näkyy ympäri kaukaloa. Triossa löytyy tarvittava määrä erilaisia vahvuuksia: Rantanen ja MacKinnon tekevät taikojaan hyökkäyspäässä, Landeskog on puolustavammassa roolissaan yksi sarjan parhaita pelaajia.

Suomalaisen tehoja on varsinkin Pohjois-Amerikassa selitetty pitkälti MacKinnonin ansioilla. Täytyy muistaa, että suomalainen saa myös Coloradon toisesta tähdestä paljon irti – juuri Rantasen pelisilmä avaa Coloradon toiselle tähdelle paljon tilaa ja paikkoja NHL-jäillä.

Tuttu näky: Rantanen johtaa NHL:n pistepörssiä. Kuva: Getty Images.

Raamit vaikka mihin

Rantanen iski jo viime kaudella NHL:ssä hurjat pisteet. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt. Kun miettii suomalaisen potentiaalia, on Rantasella eväät vaikka mihin.

Avalanchen työjuhta on pelaajana kiinnostava tapaus: Isokokoinen hyökkääjällä on kaikki raamit olla tulevaisuuden voimahyökkääjä, joka pystyy rakentamaan myös peliä erinomaisesti.

Tasaiset aseet kuvaavat hyvin suomalaisen vahvuuksia. Rantanen ei ole jäällä räiskyvä pelaaja: hän ei elä laukauksensa tai muun yhden vahvuuden varassa. Sen sijaan hän on jokaisella osa-alueella tasaisen hyvä.

Jo nyt on varmaa, että hyökkääjä on pelaamassa itselleen tämän vuoden jälkeen jättimäistä miljoonasopimusta. Sen myötä hänen asemansa Avalanchen kärkihyökkääjänä vain vankistuu. Samalla Coloradolla on käsissään loistavat työkalut: juuri Landeskogin, MacKinnonin ja Rantasen ykkösketjun varaan organisaatio voi rakentaa tulevaisuuttaan.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo