Kansainvälinen kiekkoliitto muutti Kanadan nuorten MM-kisojen sääntöjään sen osalta, mikä tulkitaan liian myöhäiseksi taklaukseksi erilaisissa tilanteissa.

Maajoukkuekiekkoilussa haluttiin viimein eroon vaarallisista taklauksista, jotka ovat johtaneet vuosien varrella aivotärähdyksiin sekä muihin ikäviin loukkaantumisiin.

Sääntömuutokselle katsottiin olevan tilausta, sillä loukkaantumiset kansainvälisissä turnauksissa ovat erityisen epämieluisia huippuliigojen seurajoukkueille.

Useat seurat eivät päästäneet nytkään lupaavimpia junioritähtiään Kanadan nuorten kisoihin.

Sama dilemma on esillä myös joka vuosi aikuisten MM-kilpailujen aikaan. Osa poissaoloista johtuu toki myös siitä, että huippunimille on jatkuvaa käyttöä seurajoukkueidensa riveissä.

Kansainvälisen kiekkoliiton uuden myöhäisen taklauksen sääntö koostuu muutamasta eri kriteeristä.

Taklaus katsotaan liian myöhäiseksi, jos taklauksen kohteena oleva pelaaja on ”haavoittuvassa asennossa” ja vailla kiekkoa.

Sääntöuudistuksen mukaan sillä ei ole väliä, tietääkö taklauksen kohteena oleva pelaaja taklauksen olevan tulossa.

Jatkossa myös kiekollisen pelaajan taklaaminen voidaan tulkita myöhäiseksi osumaksi, jos hyökkäävä pelaaja ei ole taklauksen kohteen välittömässä läheisyydessä.

Edellä kuvaillussa tilanteessa rangaistukseksi annetaan kahden minuutin jäähy. Tässäkin tapauksessa rangaistus voidaan antaa, vaikka kohteena oleva pelaaja näkisi taklauksen tulevan.

Viiden minuutin jäähy sekä ottelurangaistus voidaan tuomita taklauksesta, jonka kohde on kiekoton eikä varautunut tulevaan taklaukseen. Vastaavasta tilanteesta on myös tuomittavissa pelirangaistus.

The new Late Hit Rule (#153) was introduced for this season. This video from the IIHF Player Safety Committee provides information and examples how it will be enforced. Find more information here: iihf.com/en/news/8470/v…