Näkökulma: Onko Pekka Rinne tuleva Hall of Fame -pelaaja?

© Kuva: Getty Images
Katso kaikki 64 jääkiekon MM-kisojen ottelua suorana!

Suomalaismaalivahti Pekka Rinne on kiistatta Nashville Predatorsin suurin seuralegenda. Mutta onko viime kauden Vezina-voittajalla asiaa NHL:n tarunhohtoiseen Hockey Hall of Fameen, johon kelpuutetaan vain suurimmat voittajat ja lajilegendat?

Predatorsissa on pelannut uransa aikana vain kaksi nykyistä Hall of Fame -pelaajaa, Paul Kariya sekä Peter Forsberg, jotka hekin kävivät vain kääntymässä seurassa uransa ehtoopuolella.

Hall of Famen kriteereihin lasketaan pelaajan taitojen lisäksi ”urheiluhenkisyys, persoona, sekä kyky tehdä joukkueistaan parempia”.

Rinteen urheiluhenkisyyttä ja henkilöhahmoa ylistetään kaikkialla. Mies on kuulunut koko Nashvillessä viettämänsä ajan seuran kirkkaasti parhaisiin pelaajiin. Tosiasiassa Rinne onkin tällä hetkellä helppo laskea koko seurahistorian parhaaksi pelaajaksi.

Miehen pelinumero 35 nousee takuuvarmasti Bridgestone Arenan kattoon maalivahdin lopettaessa uransa tulevaisuudessa. Mutta kuuluuko 36-vuotias kempeleläinen myös kuuluisuuksien galleriaan, on toinen juttu.

25. sija kaikkien aikojen voittotilastossa, 21. sija nollapeleissä, 11. sija torjuntaprosenteissa sekä 19. sija päästettyjen maalien keskiarvossa pitkään pelanneissa maalivahdeissa. 48. eniten pelattuja pelejä.

Nykymaalivahdeista mies on voittotilaston viides. Vain kolme uransa lopettanutta, Rinteen edellä nollapelitilastossa olevaa maalivahtia eivät ole tulleet valituksi Hall of Fameen.

Pudotuspelimenestys puuttuu edelleen

Entä miten vielä toistaiseksi ilman Stanley Cup -sormusta jäänyt Rinne suhteutetaan vaikkapa kaksi Stanley Cupia Pittsburgh Penguinsille torjuneeseen Matt Murrayhin?

Pudotuspeleissä upeita runkosarjoja pelannut Rinne ei ole vielä pystynyt esittämään samanlaisia otteita tai kantamaan joukkuettaan finaalipaikkaa pidemmälle. Miestä voidaankin joltain osin verrata takavuosien tähtivahti Curtis Josephiin, joka tosin ei koskaan päässyt todellisen contender-tason joukkueen maalille.

Myöskään Rinteen ura maajoukkueessa ei varsinaisesti puolla valintaa tämän missattua vuoden 2014 olympialaiset lonkkavammansa vuoksi.

Lopputulemana voidaankin sanoa, ettei Rinne vielä ole lunastanut itselleen paikkaa HOF-pelaajien joukossa. Stanley Cupin voitto ja kenties Conn Smythe -pysti pudotuspelien parhaana pelaajana muuttaisi tilanteen kertaheitolla.

Olisiko nyt Nashvillen ja Rinteen vuosi?

Jääkiekon MM-kisat: katso kaikki 64 ottelua ilmaiseksi ja suorana tästä.

Katso kaikki 64 jääkiekon MM-kisojen ottelua suorana!