Tuomo Ruutu ylistää Nuorten Leijonien kultakapteenia – edessä upea NHL-tulevaisuus: ”Kaikki, jotka katsoivat alla 20-vuotiaiden kisoja, ymmärtävät”

© Kuva: Getty Images

Yhdellä polvella alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa joukkuetta johtanut Nuorten Leijonien kapteeni Aarne Talvitie on New Jersey Devilsin kuudennen kierroksen varaus kesältä 2017.

Kansakunnan kaapin päälle noussut kultakapteeni on loppukauden sivussa loppuottelussa hajonneen eturistisiteen vuoksi, mutta Nuorten Leijonien valmennustiimiin kuulunut Tuomo Ruutu uskoo, että Devilsin johtoportaassa katsottiin Talvitien otteita hyvillä mielin.

– Kaikki, jotka katsoivat alle 20-vuotiaiden kisoja, ymmärtävät, ettei hän ollut sattumalta kapteeni. Iso johtaja joukkueessa jäällä ja sen ulkopuolella. Talvitie tulee aikanaan tarjoamaan Devilsille ihan samoja vahvuuksia kuin Nuorille Leijonille, Ruutu sanoo Leijonat.comille.

Talvitien johtajuutta analysoitaessa on nostettu esiin esimerkiksi pelaajan edustaman yliopiston Penn Staten kasvatukseen liittyvät arvot. Espoossa vuonna 1999 syntyneen Talvitien johtajuus nousee kuitenkin historiasta kauempaa, sillä hän oli kapteeni jo 18-vuotiaiden maajoukkueessa MM-kisoissa kaksi vuotta sitten.

Ruutu kertoo, etteivät Talvitien otteet kisoissa yllättäneet valmennusjohtoa, vaan harjoitusturnaukset antoivat etukäteen lupaavan viestin.

– Talvitie ei höpise kopissa turhia, mutta sitten kun tilanne sitä vaatii, hän sanoo. Loppujen lopuksi, ollaan sitten nuorissa tai aikuisissa, johtamisen pitää tapahtua ensisijaisesti jäällä. Se ratkaisee, Ruutu kuvailee nuorukaisen läsnäoloa joukkueen keskellä.

– Turnauksessa nähtiin, että hän ei tee pelkästään pieniä asioita hyvin, vaan hän kykenee tekemään hyvällä rannelaukauksellaan myös maaleja. Sanoisin, että Talvitie pystyy tulevalla NHL-urallaan olemaan voittavan joukkueen tärkeä palanen, Ruutu kuvailee tehot 4+3 seitsemässä ottelussa tehnyttä Talvitietä.

Devilsin otteet kuluvalla kaudella viittaavat siihen, että hyvin kuntoutuessaan Talvitielle saattaisi paholaisten leiristä aueta näytöpaikka ensi kaudella nopeastikin.

Joukkue kyntää idän neljänneksi viimeisenä 16 voitolla ja 27 tappiolla. Lauantai-iltana sillä on kuitenkin jälleen todellinen mahdollisuus pisteisiin, sillä konferenssin jumbona oleva Philadelphia Flyers vierailee Prudential Centerissä kello 20.00 alkavassa ottelussa, jonka Viasat Urheilu ja Viaplay näyttävät suorana lähetyksenä.

Flyers katkaisi lauantaiaamuna kahdeksan ottelun tappioputkensa Dallasia vastaan ja voi hyvinkin jatkaa voittojen tiellä ykköstykki Taylor Hallin ja molempien maalivahtien kärsiessä Devils-leirissä loukkaantumisista.

Anssi Shemeikka