Mikko Koskinen on pelaamassa itseään vauhdilla Edmonton Oilers -fanien sydämiin.

Harva Kanadassa tiesi mitään isokokoinen suomalaisesta, kun NHL-seura tiedotti tehneensä vuoden ja 2,5 miljoonan dollarin sopimuksen hänen kanssaan.

Tämä syksy on nostanut Koskisen yhdeksi Oilersin kiinnostavimpien pelaajien joukkoon. NHL.com kirjoitti laajan artikkelin suomalaisesta – samalla esille nousee myös Koskisen erilainen persoona.

Jos keskiverto NHL-pelaaja on paljon hölisevä jha kiekkojargonia heittävä vastausrobotti, erottuu Koskinen joukosta vastauksillaan ja olemuksillaan. Se on sekä ihastuttanut että naurattanut kiekkoväkeä. Kuten NHL.com kirjoittaa, ”suomalaisen tavaramerkiksi ovat nousseet lyhyet muutaman sananvastaukset suoraan kysymykseen”.

– Hän on todella hiljainen kaukalon ulkopuolella. Hän avautui hieman enemmän, kun ajoimme kesällä areenalle ja sieltä pois. Varsinkin alkuun pitää olla hieman varpaillaan ennen kuin hänet tuntee. Sen jälkeen hän kokee olonsa mukavaksi ja tarinaa alkaa tulla, maalivahtikollega Cam Talbot avaa.

Koskisella riittää silti tarinaa. Moni Oilers-pelaaja kertoo kuuntelevansa mielellään suomalaisen tarinoita KHL:ssä. Eksoottiset pelimatkat ja rajut harjoitusleirit ovat keränneet huomiota myös kanadalaismediassa.

– Hän vaikuttaa hiljaiselta, mutta hänellä on loistavia tarinoita Venäjältä, Leon Draisaitl kiteyttää.

”KHL ja NHL kuin yö ja päivä”

Koskisen ensimmäinen syksy NHL:ssä on ollut pirteä. Moni kiekkoseuraaja on yllättynyt, kuinka nopeasti huippuvahti on hypännyt uuteen sarjaan.

Suomalainen kertoo, ettei se ole helppoa. Erot sarjojen välillä ovat valtavat – varsinkin maalivahdille.

– Sarjat ovat kuin yö ja päivä. Tämä oli minulle viimeinen mahdollisuus tulla tänne ja todistaa osaamiseni itselleni. Yritän tehdä sitä päivittäin, Koskinen summaa.

Alku on ollut vahva. ”Mystinen suomalainen” on ehtinyt ihastuttaa persoonallaan – samalla kiekot ovat tarttuneet kaukalossa. Koskinen on pelannut Oilersissa jo 25 peliä torjuntaprosentilla 91,5. Se on mainio lukema Edmontonissa.