NHL:n suomenkielinen sivusto kirjoitti äskettäin mielenkiintoisen artikkelin liittyen ensi kesänä sarjaan varattavien suomalaispelaajien tämän hetkisistä asemista.

Juttu perustui NHL:n Central Scouting Services’n julkaisemaan keskikauden NHL Draft -rankingin, jossa pelaajat oli eroteltu neljään eri kategoriaan: Pohjois-Amerikassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin sekä Euroopassa pelaaviin kenttäpelaajiin ja maalivahteihin.

Sen kärjessä eurooppalaisten osalta on odotetusti TPS:n superlupaava hyökkääjä Kaapo Kakko. Hänen pahin kilpakumppani ykkösvarauksen paikasta kamppailtaessa on yhdysvaltalainen Jack Hughes, joka on vastaavasti ykkösenä pohjoisamerikkalaisten listalla.

Hughes on muuten hävinnyt kahdessa edellisessä MM-finaalissa Kakolle. Loppiaisena Nuoret Leijonat voitti U20-kultaa ja viime keväänä Pikkuleijonat U18-mestaruuden.

A-maajoukkueeseenkin tyrkyllä olleen Kakon ykköshaastaja Euroopan puolella on Pietarin SKA:n venäläislupaus Vasili Podkolzin.

Euroopan listan 50 parhaan joukkoon mahtuu Kakon lisäksi peräti yhdeksän suomalaista. Heistä toiseksi paras sinivalkoinen on todellinen jättiyllättäjä, Lukon puolustaja Ville Heinola.

Hänen nimeään ei taatusti tiennyt monikaan ennen kesken olevaa kautta, mutta viimeistään Nuorten MM-kisoissa vakuuttanut pelaaja keikkuu nyt kyseisessä rankingissa jo sensaatiomaisesti seitsemännellä sijalla.

Tuo tarkoittaa sitä, että raumalaisten liigajoukkueen sisäisen tehopörssin ylivoimainen kärki lukemalla +11 (23 ottelua, 1+5=6) napattaneen NHL:ään juhannuksena jopa ykköskierroksella.

Pienillä numeroilla ovat tällä hetkellä myös Mikkelin Jukurien pakkilupaus Mikko Kokkonen (9.) sekä Heinolan tavoin kauden aikana täydelliseksi yllätysnimeksi itsensä muovannut Antti Tuomisto (15.). Lähes kaksimetrinen puolustajajärkäle on pelannut Ässien A-junnujoukkueessa koko kauden.

Kakon ja Heinolan lisäksi myös Kokkonen ja Tuomisto menisivät tämän hetkisen arvion mukaan kenties jopa ykköskierroksella NHL:ään. Viime kesänä 1. kierroksella varattiin kaikkiaan 16 pohjoisamerikkalaista pelaajaa.

Listan top-50:een ylsivät myös Anttoni Honka (19.), Henri Nikkanen (21.), Patrik Puistola (28.), Leevi Aaltonen (30.), Juuso Pärssinen (31.) ja Aku Räty (49.). Näiden lisäksi koko listalla oli muuta suomalaista 11 kenttäpelaajaa. Isoin numero oli Mico Luodon 128.

Maalivahtituotantokin on Suomessa kunnossa. Euroopan maalivahtilistalla kärkipäähän ylsivät Roope Taponen (7.) ja Jasper Patrikainen (12.).

LUE SUOMEN NUORISTA PELAAJISTA TUOREIMPIA LISÄÄ:

Tässähän tulee ihan kylmät väreet: NHL:ssä debytoinut nuorten maailmanmestari sai huimia kehuja kaikkialta

Nuorten Leijonien uusi päävalmentaja selvillä – todellinen kiekkolegenda astuu ruoriin!