Näkökulma: Suljettu Liiga ja tyhjennysmyynnit – miksi ammattiurheilua motivoi pelko?

© Kuva: Juha Tamminen
Katso kaikki 64 jääkiekon MM-kisojen ottelua suorana!

Liigan avaamisen perään on huudeltu siitä asti, kun karsinnat lopetettiin kaudeksi 2012-13. Aihetta on pureskeltu useampaan otteeseen, mutta tällä Liiga-kaudella se on silti ajankohtaisempi kuin kenties koskaan.

Esimerkkitapauksina toimivat Porin Ässät ja KooKoo. Toinen seura päätti jättää käytännössä koko kauden pelaamatta, myydä tähtipelaajansa pois ja kerätä kassaa seuraavaan kauteen. Toinen joukkue puolestaan halusi tarjota faneilleen laatutuotteen koko kauden ajaksi. Jokaisen pääteltäväksi jää, kumpi on kumpi.

Porissa 400 000 euron säästöjä tuuletetaan kuin mestaruutta. Olisiko samanlaiseen tulokseen voinut kuitenkin päästä toistakin kautta? Mitä jos seura olisi pitänyt koossa edes jonkinlaisen ammattilaisjoukkueen ja tarjonnut katsojilleen viihdettä? Siihen malliin kuin kausikorttimyynnin aikaan lupasi. Olisiko olutta, karkkia ja popparia myyty enemmän? Olisiko penkeissä enemmän katsojia tuomassa rahaa kassaan?

KooKoo päätti kokeilla tätä vaihtoehtoista strategiaa ja uskoa omaan tuotteeseensa. Isoimmat tähtipelaajat pidettiin seurassa viimeiseen asti. Toivottavasti kiekkoväki myös palkitsee tämän rohkeuden. Kaikkien Liiga-karsintojen perään haikailevien pitäisi tehdä pyhiinvaellusmatka Suomen Betonipääkaupunkiin, Kouvolaan.

Entäs ne Liiga-karsinnat?

Liiga-karsintojen poistamisen yksi suurin syy on tyhjennysmyynnit. Jos Ässien pitäisi keväällä pelata yhtään merkityksellistä ottelua, olisiko heidän ykköstykkinsä tällä hetkellä Peter Tiivola?

Ilman Liiga-karsintoja seurat voivat säästää ja pitää taloutensa terveellä pohjalla. Tämä ei tietenkään ole totta. Ainoa syy suljettuun Liigaan on pelko.

Pelko alkaa siitä, että pelaajia täytyy myydä, jotta emme tee taloudellista tappiota. Myyntien takia Liiga-karsintoja ei voida pelata, koska voimme tippua.

Ehdotan toisenlaista ratkaisua, KooKoon tietä. Joukkue pidetään kasassa viimeiseen saakka ja se yrittää tosissaan voittaa jokaista ottelua (voitteko kuvitella, ammattiurheilussa?). Näin ihmisiä on enemmän katsomoissa, mikä tuo enemmän rahaa kassaan. Kausi päättyy karsintoihin, jotka tuottavat tavallista runkosarjaottelua enemmän. Palkintona maalissa on ammattiylpeys.

Viimeinen niitti vielä tähän pelkäämisen arkkuun. Kaudella 2012-13 Ilveksen yleisökeskiarvo oli 4879. Karsintasarjan avausottelussa Jukureita vastaan paikalla oli 6309 katsojaa, 1430 keskiarvoa enemmän.

Olisiko aika tuoda rahaa kassaan pelaamalla eikä pelkäämällä?

Teksti: Toni Tuomala

Jääkiekon MM-kisat: katso kaikki 64 ottelua ilmaiseksi ja suorana tästä.

Katso kaikki 64 jääkiekon MM-kisojen ottelua suorana!