Pelaaja makaa liikkumattomana jäässä. Toinen levittelee käsiään ja osoittaa mediakuutiolle. Yleisö huutaa nuijaa samaan aikaan, kun kumpikin päävalmentaja viittoo naama punaisena tulemaan kertomaan, mistä on kyse. Tilannetta pyöritellään kerta toisensa jälkeen suttuisella videolla. Tarjolla on kaksi kuvakulmaa: huono ja umpisurkea. Mitä sinä tekisit?

Tuomarointi on kieltämättä epäonnistunut tämän kevään pudotuspeleissä. Pahannäköisistä tilanteista on annettu mielummin liikaa minuutteja kuin liian vähän. Epäselvistä väännöistä on liian monta kertaa lähtenyt väärä kaveri istumaan kakkosta.

Useampi päävalmentaja on ottanut tuomarointiin jo kantaa. Eikä mikään ihme. Kun paineet ovat kovat ja oma työpaikka tulilinjalla, kukaan ei halua joutua kärsimään tuomarivirheistä, kun kentällä on muutenkin tarpeeksi vaikeaa. Onneksi yksikään ottelusarja ei tänäkään vuonna ratkennut tuomareihin.

Tuomareista motkottamisen sijaan itse kukin voisi miettiä, mistä ongelmat johtuvat. Ja ei, en ole vielä kertaakaan nähnyt raitapaitaa, jolla olisi puusilmä.

Viheltämisen tekee aivan mahdottomaksi kaikkien joukkueiden käsittämätön teatteri. Jokaisen jäähyn kohdalla rikkojajoukkueen valmentajat ja pelaajat ovat suurinpiirtein soittamassa Hannu Karpoa paikalle.

Eikä draama valitettavasti pääty siihen. Samaan aikaan, kun toinen joukkue itkee elämän suurinta epäoikeudenmukaisuutta, rikottu pelaaja itkee mukamas puhkaistua silmäänsä, vaikka maila osui leukaan. Joukkuekaverit käskevät jo huoltajia kutsumaan lääkintähelikopteria paikalle.

Filmaaminen ei kuulu urheiluun. Eikä se kuulu varsinkaan suomalaiseen jääkiekkoon.

Tuomaritoiminnan tekee täysin mahdottomaksi se, ettei yhtäkään tilannetta pysty arvioimaan kunnolla, kun kumpikin osapuoli heittää homman lekkeriksi. Sitten vielä kehdataan valittaa jälkikäteen.

Jotta tähän saataisiin joku järki, tekisin seuraavasti: sukeltamiselle nollatoleranssi. Pienestäkin dramatisoinnista suoraan kaksiminuuttinen ja boksiin häpeämään. Päälle voi tilanteen mukaan lätkäistä 10 minuutin käytösrangaistuksen epäurheilijamaisesta käytöksestä. Sitähän filmaaminen on jos mikä.

Lue myös: Ville Nieminen kommentoi kuumaa tuomaritilannetta – ”Jos he ovat väärässä, niin he maksavat siitä hinnan”