Legendaarisen GM:n Neil Smithin nimi voi olla tuttu jääkiekkoa 1990-luvulla seuranneille faneille.

Smith loi nimeä NHL:ssä rakentamalla ikimuistoista superjoukkuetta New York Rangersille 1990-luvun alussa.

Smithin uran merkittävimpiä saavutuksia oli Stanley Cup -mestaruuden lisäksi supertähtien kuten Mark Messierin, Wayne Gretzkyn, Brian Leetchin, Mike Richterin ja Adam Gravesin hommaaminen Rangersiin.

Smithin aikakauteen mahtui myös epäonnistumisia.

64-vuotias kiekkopomo myöntää katuvansa vieläkin keväällä 1996 tehtyä jättikauppaa, jossa Rangersin siirtyi Los Angeles Kingsin uransa ehtoopuolella olevan kolmikko Jari Kurri, Marty McSorley ja Shane Churla.

Kingsiin taas sai vastikkeena Mattias Norströmin, Ray Ferraron, Ian Laperrieren, Nathan Lafayetten sekä neljännen kierroksen (1997.) varausvuoron.

– Jos jotain päätöstä uraltani kadun, niin se on Kurrin ja McSorleyn hankkiminen. Ajattelin silloin, että joukkueemme tulisi olla fyysisempi. Se oli täysin minun päätökseni ja kadun sitä, Smith sanoi New York Postin haastattelussa.

– Se kauppa oli aivan kauhea. Voin väitellä kaikkia muita vaihtokauppojani vastaan, jopa niitä jotka menivät aivan metsään. Mutta tuota vastaan? Siinä mokasin pahemman kerran, Smith jatkoi.

Kyseistä vaihtokauppaa pidetään yhtenä Rangersin historian epätasaisimpana. Muun muassa Bluelinestation-sivusto arvioi treidin olevan Rangersin kaikkien aikojen toiseksi huonoin.

Vaihtokaupan aikaan 36-vuotias Kurri pelasi Rangersissä vain 14 runkosarjaottelua surkein tehoin 1+4=5. Toiseen kierrokseen päättyneissä pudotuspeleissä suomalaislegenda tahkosi 11 ottelua pinnoin 3+5.

Kurrin pelit Rangersissä päättyivät nopeasti, kun hän siirtyi heti seuraavana kesänä Mighty Ducks of Anaheimiin.

McSorley ei myöskään onnistunut vakuuttamaan Rangersissa, sillä 1980 -ja 90-lukujen legendaarinen kovanaama pelasi New Yorkissa vain yhteensä 13 ottelua pistein 0+2.

Kurrin tapaan, McSorley ei myöskään jatkanut Rangerissa, joten seuralle jäi kaupasta vain luu käteen.

Kings taas sai Norströmistä (11 kautta, joista kuusi kapteenina), Ferrarosta (neljä kautta), Laperrierestä (yhdeksän kautta) sekä Lafayettestä (kolme kautta) tärkeitä pelimiehiä pitkäksi aikaa.