Liiga testaa tulevissa harjoitusotteluissa useita sääntömuutoksia. Uudistusten on määrä edistää jääkiekkoa maalintekopelinä. Sääntöjen voimaantulosta testijakson jälkeen selviää elokuun lopulla.

Merkittävimmissä uudistuksissa hyökkäävä pelaaja saa enemmän vapauksia maalivahdin alueella työskentelyyn. Liikkuva maski saa leikata maalivahdin alueen läpi, kunhan pelaaja ei estä maalivahdin liikkumista. Myös laukauksen saa ohjata maalivahdin alueelta samoilla ehdoilla.

Testissä olevat sääntömuutokset:

1. Maalialueen vaikutus maalintekoon / maalin hylkääminen

IIHF:n sääntö: Maalialue on kolmiulotteinen ja kaikki sitä koskevat säännöt eivät koske pelkästään jäässä olevaa sinistä aluetta, vaan tilaa sinisen jääalueen kohdalla aina ylärimaan ylätasoon asti. Jos hyökkäävä kenttäpelaaja asettuu maalialueelle estäen maalivahdin näkökenttää, mutta hyökkäävä kenttäpelaaja ei ota fyysistä kontaktia maalivahtiin ja tilanteessa tehdään maali, sitä ei hyväksytä.

Liigan uusi tulkinta

Maalialueen kolmiulotteisuus poistuu määräävänä tekijänä visuaalisen häirinnän osalta. Luistinten asema on jatkossa määräävänä tekijänä. Mikäli pelaajan molemmat luistimet leikkaavat maalialueen rajan ja pelaaja on ottanut aseman maalialueelta ja on suoraan laukaisusektorissa maalivahdin edessä, tilanne on maalivahdin visuaalinen häirintä ja maali hylätään. Liikkuvaa maskia, jossa pelaajan luistimet leikkaavat maalialueen rajan, ei tulkita maalivahdin visuaaliseksi häirinnäksi.

Fyysisen häirinnän osalta maalialuetta käsitellään edelleen kolmiulotteisena alueena. Kontaktikohta on ratkaiseva tekijä tulkittaessa tapahtuuko kontakti maalivahtiin maalialueen sisä- vai ulkopuolella. Jos pelaaja on normaalissa vahinko- tai pelitilannekontaktissa maalivahtiin maalialueen ulkopuolella, tilannetta ei tulkita maalivahdin häirintänä.

2. Maalinteko

IIHF:n sääntö: Jos maalivahti on maalialueellaan ja kiekko kimpoaa maaliin maalialueelle asemoituneen kenttäpelaajan mailasta tai vartalosta, maalia ei hyväksytä ja seuraava aloitus suoritetaan lähimmästä keskialueen aloituspisteestä.

Liigan uusi tulkinta

Jos pelaaja on maalialueella, mutta ei millään tavalla häiritse maalivahtia visuaalisesti ja/tai fyysisesti ja kiekko kimpoaa pelaajan mailasta tai vartalosta maaliin tai pelaaja ohjaa kiekon maaliin mailallaan tai luistimellaan, maali hyväksytään.

3. Rikkoutunut maila / pelaaminen ja korvaaminen

IIHF:n sääntö: Pelaaja, jonka maila on rikkoutunut, ei saa vastaanottaa pelaajapenkiltä eikä katsomosta jäälle heitettyä mailaa. Hänen täytyy saada maila pelaajapenkiltä kädestä käteen annettuna. Kanssapelaajalle, joka heittää, nakkaa, liu’uttaa tai ampuu mailaa hänelle, tuomitaan pieni rangaistus. Tunnistamattomalle kanssapelaajalle, joka heittää, nakkaa, liu’uttaa tai ampuu mailan hänelle, aiheuttaa joukkueelle joukkuerangaistuksen. Mailan vastaanottavaa pelaajaa ei rangaista.

Liigan uusi tulkinta

Jäällä olevan mailan voi syöttää, liu´uttaa tai ampua takaisin mailansa menettäneelle pelaajalle, kunhan teko ei haittaa vastustajan pelaajia, eikä maila suuntaudu kiekkoa tai kiekkoa kuljettavaa vastustajaa kohti.

4. Virheelliset aloitukset

IIHF:n vanha sääntö: Aloittaja vaihdetaan ensimmäisestä aloitusrikkeestä (sääntöä uudistettiin kesken kauden 2018-19).

Liigan uusi tulkinta

Liiga noudattaa IIHF:n em. sääntömuutosta, jonka mukaan ensimmäisen aloitusrikkeen jälkeen linjatuomari varoittaa aloittavaa pelaajaa. Aloittajaa ei vaihdeta, vaan sama aloittaja suorittaa myös toisen aloituksen. Mistä tahansa toisesta aloitusrikkeestä tuomitaan joukkuerangaistus.

5. Videomaalituomarin käyttäminen maalitilanteissa

Liigan uusi tulkinta

Mikäli tuomari tarkastaa maalitilanteen säännön 99 vii. kohtien 1-6 osalta, tarkastetaan samalla myös maalivahdin häirintä ko. maalitilanteen osalta.