HELSINKI. Viime kaudella Liigassa hopeaa ottaneen ja uuden sesongin torstaina aloittaneen Kärppien kausi 2018-19 oli kaksijakoinen.

Joukkue jyräsi runkosarjassa kaikki muut jäänrakoon viemällä sen 137 pinnalla, joka oli peräti 29 pistettä enemmän kuin kakkoseksi sijoittuneella Tapparalla.

Pudotuspelit ja samalla kausi päättyivät kuitenkin viime keväänä rajusti. Oululaisjoukkue hävisi finaalisarjan seitsemännen pelin HPK:lle jatkoerässä. Suomen mestaruus jäi siis yhden ainoan maalin päähän.

Kärppien leirissä kohtaloa puitiin todella ammattimaisesti.

– Meillä oli viimeisen pelin jälkeen mielenrauha. Olimme menestyneet, saavutus jäi maalin päähän. Joukkueemme pelaajat esiintyivät viimeisen tappion jälkeen mediassa ja julkisuudessa siten, ettei kukaan jossitellut tai selitellyt kautta tai ratkaisumaalin syntyä, oululaisten päävalmentaja Mikko Manner painotti keskiviikkona median edessä uuden liigakauden avaustilaisuudessa.

Tämä käyttäytymismalli todisti Mannerille yhden painavan seikan.

– Silloin tiesin, että joukkueemme on onnistunut omissa arvoissaan optimaalisesti. Se, että se ei riittänyt pelillisesti tällä kertaa kuin kakkossijaan, siitä menee kunnia HPK:lle.

Pudotuspeleissä yski

Kärppien viime kevään pudotuspeliurakka eteni siten, että ensiksi jalkoihin jäi Ilves suoraan voitoin 4-0 ja semifinaalissa HIFK voitoin 4-2. Loppuottelusarja päättyi siis Kerholle 4-3.

Joku saattoi ajatella pudotuspeleissä, että Kärppien peli oli enemmän ja vähemmän tukossa. Se ei vapautunut, ja pelitapaa piti säätää. Siihen Manner ei osannut keskiviikkona vastata, että pitääkö moiseen varautua jo uuden runkosarjakauden alussa puoli vuotta ennen tosipelejä.

– Kuten tiedätte, kilpailu on kovaa. Palloilulajeissa kärjen ja hännän välinen ero on monessa eri lajissa pienistä asioista kiinni. Niin sanotut altavastaajat voittavat toinen toisiaan.

– Liiga on täynnä erinomaisia kiekkoilijoita ja valmentajia. Kilpailu on niin kovaa. Minulla ei riitä taito ennakoida tuota asiaa.

Pudotuspeleihin pääsevät joukkueet kohtaavat totuttuun tapaan saman porukan useaan kertaan.

– Toiseen on helpompaa sopeutua, välttämättä ei pysty pelaamaan samaa kiekkoa kuin runkosarjassa.

Manner lisäsi, että runkosarjassa ylivoimaista kärppälaumaa vastaan joltain joukkueelta saattoi ehkä selkäranka napsahtaa poikki kolmannen erän parin takaiskun jälkeen.

– Mutta kun playoffit alkavat, niin mitään tilannetta, on se sitten kuinka epätoivoinen tahansa yksittäisessä pelissä, kukaan ei jätä enää kesken. Sen vuoksi playoffeissa pärjääminen on vaikeampaa.

Manner muistutti myös, että Kärpäthän pelasi pudotuspeleissä lopulta hyvin tuloksellisesti.

– Tampa Bay Lightning veti NHL:ssä samanlaisen runkosarjan, mutta lähtivät ensimmäisellä kierroksella voitoin 0-4 lauluun.

Lisäksi puolitoista vuotta sitten kauden 2017-18 lopulla Kärpät joutui huhkimaan puolivälierissä viisi ja välierissä jopa seitsemän peliä.

Hyvin menee, mutta menkööt

Kärpillä tuntuu pyyhkivän uuden kauden alla hyvin ainakin Mannerin kommenttien perusteella. Joukkue avasi urakkansa HPK:n vieraana torstain finaaliuusinnassa.

Miten se kesä sitten meni?

Manner kertoi, että valmentajien tehtävä kesän aikana on ollut tutkia viime kauden mestarijoukkueita ympäri maailman siten, että omaa peliä pyrittäisiin samalla kehittämään. Seurajohto on puolestaan paikannut menetyksiä täsmähankinnoilla.

– Koossa näyttää olevan sellainen joukkue, mikä on täynnä hienoja ihmisiä sekä pelaajia, jotka haluavat tehdä kovasti töitä toistensa eteen.

– Se on meidän tavoite, että kun viimeinen peli on pelattu, joukkue pystyisi olemaan taas samassa mentaalisessa tilassa, kuin viime kaudella.