Viimeistely on ollut Liigan viime kauden kriisijoukkue Ässille tänäkin syksynä lievästi sanottuna tuskaa. Kautensa hyvin aloittanut, mutta nyt jo pudotuspelipaikkojen ulkopuolelle vajonnut pata on maalannut syksyn 14 ottelussa vain 20 kertaa. Se on vähiten kaikista.

Maalinteon tuskaa kuvastaa kaikkein parhaiten – tai pahiten, miten vaan – se fakta, että Ässien ykköskentäksi merkitty viisikko on pystynyt iskemään vain kaksi maalia koko kaudella. Ykköskentän prosenttiosuus joukkueen kaikista maaleista on siis vaivaisesti kymmenen paikkeilla, vähän laskutavasta riippuen.

Esimerkiksi oheiseen Liigadatan tilastoon ei ole huomioitu voittolaukauskisojen ratkaisevia osumia.

#liigadata

@smliigadata
Miten joukkueiden maalit ovat jakaantuneet kentällisten kesken. #Ässät-ykköskenttä on tähän mennessä tehnyt kaksi maalia.

Ässien ykköskenttä on tehnyt osumasna tämän kuun alussa. Ensimmäinen päivä pata jyräsi Kuopiossa KalPan ylitse luvuin 3-0, ja tuossa pelissä ykkössentteri Peter Tiivola tempaisi voittomaalin laitahyökkääjä Lenni Killisen syötöstä. Kakkossyöttäjä oli ykkösparin pakki Jakob Stenqvist.

Seuraava tällainen osuma näki päivänvalonsa tovi myöhemmin 5. päivä 5-3-voittoon päättyneessä HPK-pelissä. Osuma oli taas kaksikon Tiivola-Killinen käsialaa. Nyt kakkossyöttäjäksi merkattiin Teemu Vuorisalo.

Tilastossa kannattaa huomioida se, että ”kenttä” on Liigassa häilyvä käsite neljän hyökkäysketjun ja kolmen puolustajaparin takia. Lisäksi pöytäkirjaan on mahdollista merkata joko 13. hyökkääjä tai 7. pakki.

Jokainen tämän lukija ymmärtänee silti, että Ässien maalinteon tuska on luokkaa hälyttävä. Muissa peleissä ykköshyökkäystrioksi merkatut pelaajat eivät maaleja ole pystyneet latomaan yhdessä. Koita siinä sitten olla uskottava pelote vastustajien silmissä, saatika menestyä.