Kun jääkiekkomaailmassa putoaa näinä päivinä tiuhaan kiinnostavia pelaajauutisia, on syytä myös ajatella asiaa siltä kannalta, että keitä tähtiä on vapailla markkinoilla.

Sivustomme rankkasi 20 Liigassa viime kaudella pelannutta parasta vapaata agenttia. Listalle nousivat siis ne pelaajat, joiden sopimukset olivat mallia 2019-20 tai 2019-20+1. Tähän rankingiin otettiin huomioon myös ne soturit, joiden kohdalla on tiedossa esimerkiksi Liigasta lähteminen tai uusi sarja, muttei siis seura.

TOP 15, parhaat vapaat agentit:

15. Juha-Pekka Haataja, KooKoo
Jatketaan konkarilinjalla. Haataja oli yksi KooKoon näkyvimpiä hahmoja menneellä kaudella. 37-vuotias konkari rikkoi 50 pinnan rajan ensimmäistä kertaa liki 10 vuoteen.

14. Sebastian Repo, Lukko
Isokokoinen ja pelottava, kovaan ja ärsyttäväänkin peliin pystyvä hyökkääjä, joka osaa olla pelote niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin.

13. Robert Leino, Ilves
Ei olisi ihme, jos viime kevään Suomen mestarin pelit olisivat Suomessa pelattu. Leinosta on hyvin vaikeaa etsiä ihan hirveän suuria heikkouksia. Huonon ja hyvän päivän ero on pieni. Liigan yksi nokkelimmista syöttökoneista.

12. Julius Junttila, Kärpät
Nopea, taitava, vaarallinen, älykäs, ja niin edelleen. Junttilan tie vienee ensi kaudeksi ulkomaille.

11. Niko Ojamäki, Tappara
Maailmanmestarin maalintekovainun tietävät kaikki. Noin parinkymmenen maalin takuumies oppi Tapparassa myös syöttökoneeksi. Kahdella viime kaudella 30 syöttöä napsinut pelimies meni eteenpäin.

10. Michael Garteig, Tappara
Tapparassa ei ollut menneellä kaudella selkeää ykkösvahtia. Garteig torjui ”vain” 34 pelissä ja Christian Heljanko 28 ottelussa. Kanukin prosentit olivat 92,9 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,01.

9. Valtteri Kemiläinen, Tappara
Viisiviisi- ja ylivoimapelaamisen aivot, joka saa kiekon omista lapaan joko syöttämällä tai nostamalla jalalla. Maajoukkuemies osaa toimittaa pikkumustaa myös viivasta maalille. Ei suuria heikkouksia.

8. Matt Caito, KooKoo
Vähän kuin Kemiläinen, mutta ehkä piirun verran kovempi. Lähtökohtaisesti liekehtiminen huipputasolla KooKoossa on kovempi temppu kuin Tapparassa miettien joukkueiden oletettujaj tasoja isossa kuvassa. Todella vakuuttava ponkaisu Liigasta rahakkaammille kentille.

7. Juhamatti Aaltonen, Kärpät
Taikuri, joka oli Pelicans-aikoina kiistelty hahmo. Maaleja mättävä kone ei ehkä liiku yhtä paljon kuin muut, mutta tätä Aaltonen paikkaa maagisella pelisilmällä. Jalka kylläkin riittäisi. Puolustuspelaamisessa apuina hänen on nähty käyttävän oikeastaan kaikkia mahdollisia ruumiinosia.

6. Jakub Krejcik, Kärpät
Krejcik menee samaan kastiin kuin Kemiläinen ja Caito. Suurin ero näihin on kuitenkin se, että tehojen takomisen lisäksi Krejcik piti oman pään puhtaana. Pistevertailu ja tehopistevertailu (8+22=30 / +29) on sekopäisen kova.

5. Tyler Morley, Tappara
Morleystakaan ei tahdo löytyä suuria heikkouksia, vaikka kuinka etsisi. Kovia pinnoja suhteellisen kovalla pistetahdilla latova sentteri pitää huolen omasta päästä (+19), lisäksi aloituksista hän kauhoi kauden aikana joka toisen itselleen (51%).

4. Jesse Puljujärvi, Kärpät
Iso, älykäs, liikkuva, itseluottamuksella varustettu. Aika Kärpissä teki taatusti hyvää Puljujärven jokaiselle osa-alueelle, mutta etenkin viimeisenä mainitulle. Hyökkääjä näytti kasvavan valtavasti etenkin psyykkisellä puolella.

3. Ilari Filppula, TPS
Parhaimmillaan edelleen Liigan kärkinimiä, jonka lätyt ja poikittaissyötöt ovat ihanaa katseltavaa. Pelintekijän ja isoihin maaleihin pystyvä konkari olisi upeaa nähdä vielä Liigassa. Ainakin menneellä kaudella jalka riitti nuorten seassa silloin, kun TPS:n paketti oli jotenkuten kuosissa.

2. Teemu Turunen, HIFK
HPK:ssa Suomen mestaruuden voittanut maajoukkuemies näytti HIFK:ssa sen, että kupoli kestää, vaikka maisema vaihtuu. Edes vaisu syyskuu (3+2=5) ei latistanut, vaan Turunen näytti ammentavan siitä nälkää. Marraskuussa laituri iski yhdeksässä pelissä pisteet 6+9=15), ja sen jälkeen loppukausi oli tasaisen tuhoisaa.

1. Juho Lammikko, Kärpät
Liigan ehkä paras kotimainen sentteri nousi Kärpissä yllättäen nelosketjun raatajasta pistetykiksi. Mahtavat pamput olla ihmeissään rapakon takana, kun Lammikko muutti roolinsa käsittämättömällä tavalla. Aiemmin liigauran 25 olivat tuoneet Ässissä pisteet 2+1=3, nyt yhden kauden saldo oli 22+29=51. Tehotilasto oli häikäisevä sekin: +30.