Kazakstan on yllättänyt, Iso-Britanniakin on voittanut, Slovakia on ollut piristysruiske. Ruotsi, Tshekki ja Kanada sen sijaan ovat kyntäneet enemmän ja vähemmän…

Latvian Riiassa pelattavat jääkiekon MM-kisat ovat tarjonneet jos jonkinlaista kummajaista, ja kummajaisilta vaikuttavat myös etenkin turnauksen yli- ja alivoimatilastot.

Se ei ole ihan jokapäiväistä settiä, että Kanada oli vielä keskiviikkoon tultaessa turnauksen ainoa maa, joka ei ollut onnistunut iskemään ylivoimalla ensimmäistäkään pömpeliä.

Vastaavasti voittoja napsinut sensaatiojoukkue Kazakstan (100,00) on yhä ainoa joukkue, joka ei ole vieläkään päästänyt yhtäkään takaiskua omalla alivoimallaan. USA oli pystynyt vastaavaan torstaihin tultaessa, mutta kisaisäntä Latvia iski ylivoimaniitin sen 2-4-tappioon päättyneessä keksinäisessä.

Outoa, jopa noloa on se, että kesken torstain turnauspäivän alivoimatilaston heikoin oli Suomi, joka oli tappanut vastustajien ylivoimia surkealla 33,33 prosentin tehokkuudella. Italian tänään kohtaava Suomi, joka on nyt ainoa suorilta tappioilta välttynyt poppoo.

Kannattaa huomioida, että tilastot elävät, kun torstain pelit ovat kiivaimmillaan – tosin esimerkiksi Kazakstan ja Kanada eivät pelaa tänään.