HELSINKI. Leijonat näytti Pekingin olympiajäillä sen, että ainakin Suomi saa kasattua Euroopan jäiltä maamme pelaajista huippujoukkueen kansainväliselle tasolle. Kultaisen turnauksen jälkeen katseet kääntyvät Tampereella ja Helsingissä toukokuussa pelattaviin MM-kisoihin.

– Meillä oli hyvä runko – huippujoukkue, jossa kaikki täyttivät paikkansa. Mukana oli erinomaisia pelaajia, joista osa mahtui pelaamaan vain yhden ottelun, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi eräässä helsinkiläisessä hotellissa median tapaamisessa viitaten Toni Rajalaan ja Niko Ojamäkeen.

Onko sama joukkue kasattavissa sitten myös MM-kisoihin. Aika näyttää, mutta NHL-pelaajathan ovat käytettävissä näiden taalaliigajoukkueiden kausien päättyessä.

– Toivottavasti saadaan muutama täsmävahvistus NHL:stä. Pallo on pelaajalla. Uskon, että kotikisat ovat aika kova kiihoke pelaajalle. Seuraavat koti-MM:t ovat ehkä kymmenen vuoden päästä, Jalonen arvioi.

– Kun runkosarja loppuu, uskon että tarjontaa on kohtuullisestikin. Ei saada varmaan kahta kenttää, mutta muutamia pelaajia. Ollaan yhteyksissä, että kiinnostaako heitä, ja aika näyttää. Jos saadaan vahvistuksia oikeille paikoille, niin totta vie otetaan.

MM-kisoja kohtaan kiinnostus on siis kuulemma luokkaa erinomainen.

Kunto?

Suomen leiritys alkaa huhtikuun toisella viikolla, ja ennen sitä KHL:stä lähteneet pelaajat saattavat joutua olemaan pelaamatta poikkeuksellisen pitkän tovin.

– Pelaajat ymmärtävät sen, että kun 10. huhtikuuta aloitellaan, pitäisi olla tikissä. Tämä jakso on KHL-pelien jälkeen ylläpitävää jaksoa.

Suomi pelaa kevään aikana harjoituspelejä sekä EHT-turnauksen. MM-turnaus alkaa Norjaa vastaan 13. toukokuuta.

– Pelaaja tietävät, mitä pelaaminen huipputasolla vaatii. Olisi yllättävää, jos joku tulisi mukaan huonossa hapessa tai huonossa kunnossa, Jalonen painotti.

KHL:stä on kaiken järjen mukaan tulossa sarjan entisiä tai nykyisiä pelimiehiä, joita voi kutsua vahvistukseksi.

– Se on ollut Euroopan kovin sarja vaatimustasoltaan. Moni pelaaja on mennyt siellä eteenpäin ja sitä kautta A-maajoukkue on hyötynyt.

– KHL jää varmaan historiaan Suomen osalta, niin valmentajista kuin pelaajista puhuttaessa. Se on varmaankin realismia. Pelaajien pitää funtsia, että pelaavatko he Liigassa vai Ruotsissa vai missä. Kansainvälisen tason kärkipelaajat löytävät hyvät pelipaikat.