Leijonilla on tiistai-iltana luvassa MM-kisojen alkulohkovaiheen viimeinen ottelu. Vastaan asettuu Kari Jalosen luotsaama Tshekki.

Suomi pelaa vahvaa kotiturnausta. Ensimmäiset kuusi ottelua ovat tuottaneet sille viisi voittoa ja tappion Ruotsille voittomaalikilpailun päätteeksi. Tshekki on puolestaan esiintynyt turnauksessa nousujohteisesti. Se on voittanut edelliset kolme otteluaan ja kaikkiaan tilillä on neljä voittoa kuudesta pelistä.

Ottelussa on Leijonien kannalta suuret panokset pelissä: kolmen pisteen voitolla Leijonat lähtee lohkon voittajana kohti puolivälieräpäivää. Mikäli haaviin tarttuu yksi tai kaksi pistettä, on Suomen sijoitus lohkossa toinen. Tshekki on parhaillaan lohkon kolmonen, mutta sillä on mahdollisuus nousta Leijonien ohi toiseksi, mikäli se nappaa tänään kolme pistettä. Muissa tapauksissa Tshekki jää sijalle kolme.

Leijonien ketjut

1:
64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:
25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 50 Mikael Seppälä

3:
82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 2 Ville Pokka

4:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

Maalilla:
45 Jussi Olkinuora

Varalla:
29 Harri Säteri

Poissaolot/loukkaantumiset

Leijonien kokoonpanosta tänään sivussa on puolustaja Sami Vatanen sairastelun vuoksi. Lisäksi kokoonpanon ulkopuolella ovat kolmosmaalivahtina turnauksessa toiminut Frans Tuohimaa sekä kahdesta viime ottelustakin sivussa ollut hyökkääjä Jere Innala.

Kommentit pelin alla

Leijonien kapteeni Valtteri Filppula kommentoi joukkueen turnausta seuraavasti Suomen Jääkiekkoliiton verkkosivuilla:

– Mun mielestä ollaan kyllä pelattu hyvin. Ei meillä ole mitään isoja asioita, mitä pitäisi muuttaa tai tehdä eri lailla. Tietenkin tuo erikoistilannepelaaminen on sellainen, jossa toivottavasti pystytään nostamaan tasoa koko turnauksen ajan. Koska kyllähän se aika lailla niin menee, että erikoistilannepelaamisella paljon ratkaisuja tehdään.

– Mun mielestä meillä on homma hyvin kasassa. Totta kai, kun tulee enemmän pelejä niin sitä toivoo, että pelin taso siitä automaattisesti koko ajan vähän nousisi ja sama tavoite se on jokaisella joukkueella. Ja kyllähän sen pitääkin nousta, jos meinaa pärjätä.

Leijonien nelosketjun sentteri Hannes Björninen puolestaan ennakoi Tshekki-ottelua näin:

‒ Puolustuspeli täytyy olla ihan topissa tänään. Luotetaan siihen meidän omaan sapluunaan ja tapaan pelata. Se rakentuu siihen tiiviiseen puolustamiseen ja yhdessä puolustamiseen. Musta on tärkeää, että ollaan koko viisikko kasassa ja puhutaan paljon.

– Missään nimessä ei ole vara ottaa turhia jäähyjä. Näissä tiukoissa peleissä se korostuu, että kuinka hyvä on alivoima ja jos pystyy vielä tekemään yhden tai kaksi ylivoimamaalia, niin ehdottomasti erikoistilanteet ovat tärkeitä asioita.

– Meidän pitää tänään pystyä hyökkäämään hyvin ja kuluttamaan heitä. Mitä enemmän pidetään kiekkoa itse, sitä vähemmän se on vastustajalla ja sitä vähemmän he pääsevät käyttämään sitä kiekollista taitoa itse. Se on varmasti isossa osassa tänään.

Seuraa näitä

Miro Heiskanen on pelannut turnauksessa kaksi ottelua tehopistein 0+1. Vastassa ovat olleet joukkueet sarjataulukon toisesta päästä, eli Iso-Britannia sekä Itävalta. Nyt vastaan luistelee ihan eri tason joukkue, kovien NHL-nimien tähdittämä Tshekki. Heiskanen on tottunut pelaamaan heitä vastaan myöskin rapakon takana. Heiskanen kannattaa ottaa tänään tarkempaan seurantaan: luvassa on takuuvarmasti näyttävää peruspelaamista sekä upeita oivalluksia, jotka saavat tiukassa ottelussa enemmän huomiota.

Tshekki sai MM-joukkueeseensa mukaan Boston Bruisin supertähti David Pastrnakin. Hänellä on nyt takanaan kolme ottelua ja niissä ovat syntyneet jo tehot 3+2. Pastrnak on taitava, vaarallinen ja näyttävä pelaaja, jolta löytyy rutkasti yksilötaitoa. Leijonien täytyy olla hereillä Pastrnakin kanssa, nimittäin hän pystyy tarvittaessa suuriinkin urotekoihin kentällä.

Näin näet ottelun

Ottelun pystyt katsomaan joko MTV3-kanavalta tai C Moren kautta. Studio C Morella alkaa jo kello 19:30, kun taas MTV3:n puolella studio starttaa kello 20:00. Ottelu käynnistyy kello 20:20.

Illan studioisäntänä toimii Teemu Niikko. Hänen asiantuntijoinaan kuullaan Lauri Marjamäkeä sekä Lasse Kukkosta. MTV3:lla ottelun selostaa Mika Saukkonen, kun taas C Moren selostajana toimii Antero Mertaranta.

MM-kisakeskustelu käy todella kuumana! Liity tästä FB-ryhmään: Jääkiekon MM-kisat 2022.