Iso ja intensiivinen kiekkoviikonloppu tulossa. Meidän sinivalkoinen joukkueemme on pelannut kahdeksan tappiotonta ottelua. Se on pitkä putki vottoisia kansainvälisiä pelejä, vaikka vastus on ollut välillä heikompaa tasoa. Itse olin mukana MM-kisoissa Prahassa 1992, kun meillä oli lähes samanlainen putki (seitsemän voittoa) ennen finaalitappiota.

Leijonilla flow päällä

Voidaan sanoa, että joukkue on flow-tilassa. Tämmöinen onnistuminen ja flow pohjautuvat uskoon omasta tekemisestä, luottamuksesta että kaveri varmasti hoitaa oman ruutunsa, rohkeista ja luovista ratkaisuista. Valmennus uskaltaa ratkaisuissaan luottaa myös intuitioon. Tuommoisessa onnistumisen kierteessä kaikki energia kohdistuu tavoitteen saavuttamiseen sulkien kaiken ylimääräisen ulkopuolelle.

Virheitä ei tarvitse pelätä.

Flow-tilassa ei tule edes mieleen epäonnistuminen. Joukkue tai pelaaja ei pelkää virheitä, vaan tiedostaa, että joku hävitty kaksinkamppailu tai harhasyöttö kuuluu peliin. Virheitä ei tarvitse pelätä. Rohkean ja menestyvän joukkueen erottaa myös kehonkielestä. Siitä huokuvat ulospäin ylpeys ja terve itseluottamus.

Kaupungin vaihdolla ei vaikutusta

Mitalipelejä vartenhan Suomi joutuu vaihtamaan Pietarin Moskovaan. Varmasti Suomi olisi mieluusti pelannut turnauksen loppuun tutuksi tulleissa olosuhteissa Pietarissa. Olosuhteet ovat varmasti myös Moskovassa ok. Maalit ovat samansuuruisia, kaukalo samankokoinen ja jää yhtä huono.

Joskus turnauspaikan vaihtaminen on joukkueelle myös hyväksi ja varsinkin siinä tapauksessa jos peli on tökkinyt. Nythän tilanne on toinen. En näe turnauspaikan vaihdolla olevan suurta merkitystä kaukalosuorituksiin, kunhan fokus pysyy omassa osaamisessa.

Paineet Venäjällä

Siirrytään näistä mentaalipuolen asioista jään pinnalle ja huomiseen Venäjä-otteluun. Yhden ottelun playoff-peli on aina arvaamaton. Huomisessa pelissä kotijoukkue Venäjä pelaa suurten, jopa nationalististen paineiden alla.

Venäjä pelaa jopa nationalististen paineiden alla.

On merkittävää ottelukuvan kannalta, että Suomi pystyy pitämään ottelun pitkään tasaisena ja jopa tekemään avausmaalin. Tuollainen ottelukuva lisää naapurin tuskaa, särkee heidän viisikkopeliään ja johtaa kurittomaan yksilösooloiluun.

Suomella vaihtoehtu

Suomihan on ottelussa kotijoukkue, sillä Suomi voitti B-lohkon, ja Venäjä oli A-lohkossa kakkonen. Tämä antaa valmennukselle hieman työkaluja. Suomi saa esimerkiksi vaihtaa viimeisenä ja täten halutessaan peluuttaa kolmos- tai nelosketjua Venäjän tulikuumaa kolmikkoa (Artemi Panarin, Vadim Šipatšov, Jevgeni Dadonov) vastaan. Tosin tällainen peluutus voi kyllä myös sotkea omaa rytmiä.

Mielenkiintoista nähdä, mikä on KJ:n (päävalmentaja Kari Jalonen) valinta. Hiukan on semmoinen tuntuma sormenpäissä, että tuossa Suomen flow-tilassa valmennus antaa vaan mennä kurkkimatta, mitä naapuriaitiossa tapahtuu.

Fanien flow-viikonloppu alkaa huomenna klo 16.15. Hu!

Sakke Pietilä