Ruotsin maalivahtipelissä on laskettu ennen World Cupia paljon New York Rangersin Henrik Lundqvistin harteille. Eilen tähän illuusioon tuli särö, kun Team Europe pommitti ”King Henrikin” vaihtopenkin puolelle. Lundqvist oli ehtinyt päästää kolmannen erän alkuun mennessä viisi maalia turnauksen ennakkon heikointa joukkuetta vastaan.

Lundqvistin pelikunnosta on puhuttu viime viikkoina paljon. Ruotsalainen loukkaantui kevään NHL:n playoffsarjassa Pittsburgh Penguinsia vastaan. Tässä kuussa sattui uusi haaveri golf-kentällä (lue uutinen tästä). Nämä kaksi tapahtumaa yhdistettynä eiliseen murskatappioon antavat suuntaa epäilykselle, ettei kuningas olisikaan aivan täydessä kunnossa.

Takana hiljaista

Ketä sitten on Lundqvistin takana, jos ykkösvahti pettää Tre Kronorin? Ei ainakaan saman kalibeerin vahteja. Vancouver Canucksin Jacob Markström ja Toronto Maple Leafsin Jhonas Enroth ovat molemmat omissa NHL-seuroissaan varavaihtoehtoja. Markströmille pelejä taalaliigassa kertyi viime kaudella 33 kappaletta. Enrothille vain 16 ottelua. Kaksikko ei ole tasoltaan lähelläkään World Cupin vaatimuksia.

Esimerkiksi Suomella, Kanadalla ja Yhdysvalloilla on kaksi kilpailukykyistä maalivahtia, jotka pystyvät puskemaan toinen toistaan eteenpäin. Ruotsi taas roikkuu tiukasti Lundqvistin varassa.

Länsinaapurissa voidaan vain toivoa, että kyse oli King Henrikin kohdalla vain yksittäisestä notkahduksesta. Muuten päävalmentaja Rikard Grönborgilla on käsissään vakava maalivahtiongelma, joka saattaa kaataa koko Tre Kronorin korttipakan turnauksessa.