Otsikossa oleva kysymys tuntuu nousevan säännöllisesti esille SM-liigakauden aikana. Ja täysin ymmärrettävästi.

Tuorein esimerkki ikävästä päähän kohdistuneesta niitistä nähtiin lauantaina, kun Ässien Jyri Marttinen jyräsi Kärppien Saku Mäenalasen rajulla pommilla jäänpintaan. Hidastus paljasti karun totuuden: taklaus osui suoraan vastustajaa päähän.

Tilanne herätti heti valtavan keskustelun SM-liigan tuomarilinjasta. Toinen ääripää oli vaatimassa tilanteesta jo vankilatuomiota – toinen ääripää muistutti SM-liigan aiemmista tuomioista. Ja totta: vastaavista tempuista on selvitty SM-liigan mittapuulla viimeksi varsin pienillä pelikielloilla.

Esimerkiksi Lukon Ilmari Pitkänen sai kolme peliä taklauksestaan Pelicansin Kimi Koivistoon. Mikäli SM-liiga pitää linjansa, selviää myös Marttinen mitä todennäköisimmin kevyellä muutaman pelin huililla.

Se on vähän, kun tilannetta vertaa ulkomailla jaettaviin rangaistuksiin. Äärimmäisenä esimerkkinä Slovakian ex-NHL-tähti Michal Handzus sai kolmen kuukauden pelikiellon vastaavasta taklauksesta maan pääsarjassa (katso tilanne tästä).

Yhteisön arvot hukassa?

Vanhan viisauden mukaan lait ja säännöt perustuvat yhteisön normeihin ja arvoihin. Kun asenteet ja mielipiteet muuttuvat, samalla myös paine sääntöjen muuttamiselle kasvaa.

SM-liigassa keskustelu päähän kohdistuneiden taklausten osalta on vellonut jo tovin. Sen suunta on lähtenyt usein kuitenkin aivan väärille raiteille: on puhuttu siitä, kuinka kurinpitäjä Sampo Liusjärvi ei osaa asiaansa. Tai kuinka hän hyysää sikailijoita erikoisilla tuomioillaan.

SM-liiga on sarja, jonka asioita päättävät tällä hetkellä mukana olevat 15 joukkuetta eli lisenssin omistajaa. He päättävät yhdessä SM-liigajohdon kanssa siitä linjasta ja arvoista, joita he haluavat sarjan edustavan.

Viime aikoina julkisuudessa on nähty paljon painavia puheenvuoroja muun muassa pelaajien keskenäisestä kunnioituksesta. Samalla SM-liigan seurapomot ovat olleet asiasta kuitenkin kiusallisen hiljaa.

Juuri liigapomoilta kaivattaisi tällä hetkellä keskustelunavausta. Sen sijaan, että vastuu sysätään kurinpitäjän harteille, pitää SM-liigan ensin yhteisönä päättää, mitä arvoja se haluaa edustaa. Vasta kunnollisen arvokeskustelun jälkeen sääntöjä ja linjaa voidaan muokata haluttuun suuntaan.

Joten jatkossa kun ihmettelet SM-liigan liian kovaa tai liian kevyttä linjaa eri tuomioiden suhteen, suuntaa mielipiteesi SM-liigapomoille. Kurinpitäjä kun ei hyysää ketään. Hänen tehtävänsä on noudattaa vain yhdessä laadittuja pelisääntöjä.