Ruotsalaishyökkääjä Johan Franzen, 37, on kokenut ammattilaisurallaan kovia. Detroit Red Wingsin hyökkääjä on ollut sivussa jo lähes kaksi kautta aivotärähdyksen vuoksi. Nyt Franzen avautuu tilanteestaan Aftonbladetille.

Franzenilla on todettu peliuran aikana peräti viisi aivotärähdystä, jonka vuoksi hän on viettänyt viimeiset kaksi vuotta pimeydessä. Ruotsalaistähti ei voi edes pelata vanhimman poikansa kanssa heidän kellarissa ilman jälkioireita – hänen on nukuttava sen jälkeen useita tunteja.

– Se on ehkä pahinta. En voi toiminnallani näyttää lapsilleni, kuinka kovaa elämässä täytyy työskennellä. He näkevät minut melkein aina vain makaamassa sohvalla, eivätkä he ymmärrä miksi, Franzen kertoi Aftonbladetille.

Kokeneen ruotsalaishyökkääjän oireet olivat varsinkin alussa rankkoja. Pelaaja vietti aikaa ainoastaan neljän seinän sisällä.

– Alussa oli päivittäin päänsärkyä ja migreeniä kellonympäri. Ainut mitä pystyin tekemään, oli mennä makuulle.

– Eräänä päivänä tunsin olevani kunnossa ja aloin harjoittelemaan kuin ”idiootti”. Sitten kaikki vain kaikki paheni ja jouduin nukkumaan useita päiviä. Heräsin aina kahdesti syömään ja menin takaisin nukkumaan, Franzen totesi.

Aika parantaa – ainakin osittain

Detroitissa upean uran tehneen pelaajan tilanne on tänä päivänä kuitenkin parempi. Hänen vaimonsa Cissi ei edes muista, milloin hänen miehensä olisi viimeksi kärsinyt migreenistä ja ottanut siihen särkylääkettä.

Franzenilla on kuitenkin myös lääkitys, jota hän joutuu syömään lopun elämäänsä. Pelaaja kärsii takaiskujen vuoksi suuresta väsymyksestä, joka johtuu siitä, ettei hänen aivonsa tuota kasvuhormoneja luonnollisella tavalla. Ruotsalaishyökkääjä sai tähän lääkityksen 2-3 kuukautta sitten ja kertoo sen alkaneen auttamaan.