Eletään toukokuuta 1999. Suomi pelaa Norjassa jääkiekon MM-kisojen välierässä Ruotsia vastaan. Aloitus on länsinaapurin puolustuspäädyssä, Leijonat saa pikkumustan haltuunsa ja rusikoi maalin edestä kiekon häkkiin. Marko Tuomainen vie Suomen MM-finaaliin jatkoaikamaalillaan.

Nyt ollaan heinäkuussa 2017. Härkämäinen hyökkääjä on päätynyt lukuisten ulkomaan visiittien sekä SM-liigan ja Mestiksen kausien jälkeen valmentajan hommiin penkin taakse. Viime kaudella Peliitat Mestiksessä puolivälieriin asti luotsannut Tuomainen toimii alkavalla kaudella KalPan apuvalmentajana.

Kaukalossa aikanaan kolmea MM-mitalia juhlimaan päässeen Tuomaisen mukaan omasta pelaajaurastaan on hyötyä valmentajan roolissa.

– Valmentajana haluan olla lähellä pelaajia, ja kysellä aktiivisesti päivittäisestä tekemisestä pelaajien kanssa. Siitä on oikeasti hyötyä, että kädestä pitäen pystyy näyttämään, jos sanallinen verbaliikka ei riitä, KalPan tuore apuvalmentaja muotoilee Leijonat.com’lle puhelimitse.

Suomen pääsarjoissa yli 300 ottelua pelannut ja NHL:ssä 80 mittelöä vyölleen kerännyt Tuomainen osaa kommenteista päätellen edelleen ajatella asioita myös pelaajan näkökulmasta.

– Ehkä siinä on jotain sellaista taustalla, että pelaajatkin tietävät, mistä valmentaja puhuu.

Nuorehkossa KalPassa on päällä hyvä kuhina. Hallitseva SM-hopeamitalisti on muun muassa vahvistunut kovilla nimillä kesän aikana. Pelaajataustainen valmentajakaksikko Sami Kapanen – Tuomainen pystyy tuomaan omille suojateilleen jo itse oppimia asioita.

– Halutaan opettaa samoja asioita, mitä on omalla uralla käynyt läpi, apuvalmentaja päättää.