TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen on ehtinyt nähdä valmentajanurallaan jo paljon.

Yksi eksoottisimmista kokemuksista löytyy kaudelta 2005-06, kun Kaskinen luotsasi FC Barcelonan kiekkojoukkuetta Espanjassa.

Kaskinen vieraili kesällä ”rikospaikalla”.Samalla suomalaiskäskijällä oli aikaa muistella hetki menneitä. Juuso Wahlstenin kautta auennut pesti jätti ikuiset muistot sydämeen.

– Asuimme korttelin päästä Camp Noulta, joten kyllä siinä sai maiskutella urheilukulttuuria. Karvat nosti pystyyn jo pelkästään, kun kuuli 100 000 ihmistä huutamassa parvekkeen oven jäätyä auki. Ei tarvinnut edes mennä stadionille, Kaskinen muistelee Leijonat.comille.

Vuosi oli upea. Kaskinen kertoo hämmästelevänsä yhä jättiseuran tapaa hoitaa arkiset asiat. Kaikesta tekemisestä huokui halu pitää omistaan huolta.

– Olimme oikeasti osa FC Barcelonaa. Se ylpeys näkyi kaikessa tekemisessä. Jalkapallo oli siellä se pääjuttu, mutta he pitivät huolen myös kaikista amatöörijaostoista. Heille oli tärkeää, että seurassa oli laaja-alainen urheilupohja.

– Meillä oli paljon yhteisiä tilaisuuksia. Toki me kiittelimme paljon, että jalkapallopuoli pitää meistä huolen. Mutta yhtä lailla he kiittelivät meitä – siinä tuli se yhteisöllisyys vahvasti esille. Ei mulla ihan joka päivä ole, mutta joka kuukausi joku Barcan paita päällä. Sen verran ylpeydellä niitä kannan.

Mallia myös Suomeen

Vuosi opetti paljon ainutlaatuista. Kaskinen muistuttaa Barcan olevan mittasuhteiltaan ja tavoiltaan poikkeuksellinen organisaatio – Suomessa voi silti ottaa jotain oppia myös Espanjasta.

– Sellaisen arvostamisen voisi matkia: Pelaa sitten liigaa tai kolmosdivaria ja myy makkaroita kaasugrillistä… ei se ole yhtään sen arvottomampaa. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ja ponnistelu ovat aina yhtä arvokkaita, oli ympäristö mikä tahansa, Kaskinen naulaa.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo