Jokereiden vahvan alkusyksyn takaa löytyy monta yllättäjää.

Yksi silmiinpistävä tasonnostaja on alemmissa ketjuissa ilman suurta huomiota jäänyt Mika Niemi. Viime kaudella peliään pahasti hakenut suomalaistaituri tuntuu saaneen kesällä aivan uudenlaisen piristysruiskeen peliinsä.

Kokonaisuutena Niemen, Marko Anttilan ja Antti Pihlströmin ketju on ollut viime peleissä Jokereiden tasaisin kolmikko. Energinen trio raataa, repii ja hankkii vastustajalle pelistä toiseen isot määrät jäähyjä.

Tämän ohella kolmikko on ehtinyt iskeä jo syksystä monta tärkeää maalia. Jokerit tuntuu saaneen suomalaisista täydellisen nelosketjun KHL:ään.

Parempi liike, oikea rooli

Erityisesti Niemen muodonmuutos on ollut valtava. Viime kaudella kiekkotaituri haki läpi kauden paikkaansa Jokereista. Rooli KHL-joukkueessa heitteli eikä hyökkääjä tuntunut pääsevän missään vaiheessa sinuiksi pelinsä kanssa.

Kesällä on tapahtunut paljon. Jos moni jokerifani oli valmis heittämään keväällä epävireisen hankinnan pihalle, on tilanne tänä syksynä täysin eri.

Niemi on eri lähteiden mukaan saanut allensa vahvan kesän: sen myötä 29-vuotiaan hyökkääjän liike aivan eri näköistä kuin vuosi sitten. Tärkeämpi muutos löytyy roolista: jos viime kaudella Niemi seilaili eri ketjuissa, on hänelle nyt löytynyt selkeämpi paikka joukkueesta.

Peter Regin oli jo ennen alkua sentteriosastolla kiistatta ykkösjokeri. Nyt Brian O’Neill on hiljentänyt kritiikin todistaen alkukaudesta pystyvänsä toimimaan kakkosketjun keskellä.

Tilanteen myötä Niemen rooli on selkeä. Puolustavassa ketjussa taituri saa toteuttaa itseään kahden meritoituneen laiturin rinnalla: Pihlström sekä Anttila ovat molemmat tunnollisia ja monipuolisia vääntäjiä.

Eeli Tolvanen ja kumppanit ovat varastaneet Jokereiden alkusyksyn aikana. Nelosketjun onnistuminen on tulevaa kautta ajatellen yhtä tärkeä uutinen: vahva duunariketju antaa joukkueelle selkänojan, jonka varaan se voi nojata vielä monesti pitkän talven aikana.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo