Viisi vuotta saman KHL-seuran valmennuksessa. Suomessa ei aina edes ymmärretä, kuinka harvinainen maalivahtivalmentaja Ari Moisasen asema Ak Bars Kazanissa on.

Kun valmentajan onnistuminen riippuu illasta toiseen voittojen määrässä, on pestit varsinkin suurseurojen peräsimessä perinteisesti lyhyitä. Leijonista tuttu käskijä ei loista suomalaismedian otsikoissa – silti valmentajan putki KHL-jätin riveissä on jo poikkeuksellisen pitkä.

Työputki ei ole kuitenkaan yllättävä: Moisanen on noussut vuosien varrella juuri rauhallisella otteellaan pidetyksi hahmoksi Kazanissa. Torjujien kanssa operoiva suomalainen on osoittanut nopeasti olevansa seuralle arvokas palanen tulevaisuuden rakentamisessa.

Suomalaisen arvo ymmärretään seurassa. Ei ole sattumaa, että Moisanen on pysynyt pestissään, vaikka lähes koko muu valmennus on saattanut vaihtua ympäriltä.

Timantti nimeltä Garipov

Moisanen saapui KHL-seuraan syksyllä 2013. Sitä ennen valmentaja ehti toimia pitkään Rauman Lukon osatoimisena maalivahtivalmentajana.

Raumalla valmentajan kädenjälki näkyi erityisesti kahden huippuvahdin otteissa: Petri Vehanen torjui lopulta Leijonat MM-kultaan, Antti Raanta loistaa tällä hetkellä NHL:ssä.

Esimerkiksi Vehanen nostaa Moisasen yhdeksi oman uran tärkeimmäksi valmentajaksi. Ylistyssanat ovat suuria.

– Hän on ehdotonta kärkeä koko maailmassa, Vehanen kiteytti kesällä Leijonat.comille.

Kazanissa Moisanen on jumpannut usean huippuvahtien kanssa. Seurassa on piipahtanut nimimiehiä Konstantin Barulinista Jussi Rynnäkseen ja Anders Nilssoniin, mutta suomalaisen suurin projekti on ollut pitkään jo hiomaton timantti nimeltä Emil Garipov.

26-vuotias seuran oma kasvatti on noussut hiljalleen kohti KHL-seuran isoja saappaita. Viime kevät ja tämä syksy ovat todistaneet, että projektista on hiutunut tähtivahdin aihio. Venäläinen on noussut nopeasti jo potentiaaliseksi maajoukkuetason vahdiksi.

Garipovin kehitys valtavien odotusten keskellä on melkoinen työnäyte Moisaselta. Sen myötä on kiinnostavaa nähdä, mitä valmentaja päättää tehdä tulevaisuudessa. Kazanissa riittää hommia varmasti, nykyiset otteet saattavat avata ovia jopa isompiin ympyröihin.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo