HELSINKI. Suomalaisvalmentaja Ari Moisanen viihtyy hyvin KHL-jätti Ak Bars Kazanin leivissä.

Alkanut kausi on valmentajalle jo viides huippuseuran maalivahtivalmentajan. Pitkä pesti osoittaa, että myös Venäjällä ollaan tyytyväisiä Moisasen työpanokseen.

Suomalaiskäskijä on tehnyt viime vuosina paljon hommia erityisesti seuran oman kasvatin Emil Garipovin kanssa. 26-vuotias torjuja on noussut nopeasti KHL:n kärkivahtien joukkoon – ei olisi yllätys, mikäli torjuja debytoisi pian Venäjän maajoukkueessa.

Moisanen kehuu vahtia. Samalla valmentaja avaa, ettei venäläispersoonan kanssa ole aina ihan mutkatonta.

– Hän on haasteellinen kaveri. On aika tulikivenkatkuinen ja temperamenttinen kaveri. Se ei tänä päivänä ole aina hyvä juttu maalivahdille. Pitäisi olla kohtuullisen viilipytty, Moisanen muotoilee Leijonat.comille.

– Mutta hän on kova tekemään töitä. Tavoite on, että hän saa pidettyä sen temperamentin aisoissa, joissa sen pitää pysyä tällaisessa lajissa.

Garipov näyttää ottaneen viime vuosina isoja kehitysaskelia?

– Sitä on vaikea sanoa. Se on vähän sama kuin puhuisi omien lapsien kasvamisesta. Itse ei oikein osaa sanoa, mutta naapurit taas ihmettelevät, että ovatpa ne kasvaneet. Jotkut asiat ovat onnistuneet ja toisten kanssa tehdään vieläkin paljon töitä. Tämä on niin pienestä kiinni – nousu huippuvahdiksi, Moisanen pohtii.

Tyytyväisyys katoaa nopeasti

Moisanen on itse löytänyt itselleen mieluisan roolin Kazanista. KHL-jätin valmennustiimi kommunikoi yhdessä englanniksi – se helpottaa arkea.

– Olen oman mielipiteeni esittäjä. Se kuuluu minun tyyliin. Joskus se antaa jotain, joskus se tyrmätään. Itse inhoan leipäpappeja, joilla ei ole mitään mielipiteitä. Oli ne sitten oikeita tai vääriä mielipiteitä – sillä ei ole mitään väliä. Voitoista tässä kuitenkin pelataan ja kaikki yrittävät auttaa organisaatiota, Moisanen pohtii.

Viides vuosi saman KHL-seuran peräsimessä on varsin poikkeuksellinen temppu. Moisanen suhtautuu seuran tyytyväisyyteen varauksella.

– Tyytyväisyys on katoava kansanvara. Tämä on tulosurheilua, joka päivä pitää pystyä osoittamaan oma kykynsä. Ei kannata tuudittautua tyytyväisyyteen. Työnteko pitää olla jatkuvasti tapissa, valmentaja kiteyttää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo