Artturi Lehkonen on noussut hieman yllättäen NHL-syksyn aktiivisimmaksi suomalaiseksi laukojaksi.

Montreal Canadiensin suomalaistaituri tulitti yön kierroksella kolmesti Los Angeles Kingsin maalia kohti. Ilta päättyi silti pettymykseen: vastustaja marssi ottelussa 5-1-voittoon.

Lehtonen jäi ilman pisteitä tuoreessa tappiossa. Samalla suomalainen metsästää yhä kauden avausmaaliaan: energisesti pelannut Canadiens-hyökkääjä on kerännyt alkukaudesta seitsemään peliin tehot 0+2.

Laukaisumääristä ei onnistuminen jää kiinni. Hyökkääjä on pyssyttänyt vastustajan maalia kohti alkukaudesta jo hurjat 19 kertaa. Vastaavaan lukemaan on yltänyt suomalaisista vain Colorado Avalanchen nuori suomalaistähti Mikko Rantanen.

Esimerkiksi kovasta laukauksestaan tunnettu Patrik Laine jää Lehkosen taakse. Winnipeg Jetsin supertähti on suomalaistilaston kolmas 17 vedollaan. Neljäntenä on puolustaja Rasmus Ristolainen, joka metsästää 15 laukauksen jälkeen yhä avausmaaliaan.

Kokemus valttia?

Suomalaisista alkukauden tehokkain laukoja on ollut Valtteri Filppula. 10 vetoa vastustajan maalia kohti tulittanut kiekkokonkari on räpännyt jo komeat neljä maalia. Flyers-konkarin maalintekoprosentti on poikkeuksellisen häikäisevä 40.

Toiseksi tehokkain maalintekijä on Mikko Koivu. Minnesota Wildin kapteeni on ehtinyt laukoa syksystä vasta seitsemän kertaa. Näillä laukauksilla kiekko on painunut kahdesti vastustajan maaliin – viimeistelyprosentti on komea 28,6.

Innokkaimmat suomalaislaukojat:

1. Artturi Lehkonen, Montreal Canadiens 19 kertaa
2. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche, 19 kertaa
3. Patrik Laine, Winnipeg Jets, 17 kertaa
4. Rasmus Ristolainen, Buffalo Sabres, 15 kertaa
5. Erik Haula, Vegas Golden Knights, 15 kertaa