Pelicansin Libor Sulak on jo kahden pelin otannalla todellinen huippuvahvistus SM-liigaan.

23-vuotias tshekkipakki on iskenyt kahteen avauspeliinsä tehot 0+2. Vakuuttavampaa on ollut meno, jolla nuorukainen on hypännyt mukaan lahtelaisryhmään.

Detroit Red Wingsin organisaatiosta Suomeen palanneelta kiekkotaiturilta odotettiin paljon. Silti kaukalossa on nähty jo nyt pelimies, joka on yllättävän valmis paketti SM-liigaan.

Sulak on persoonana kiinnostava hahmo kotimaiseen sarjaamme: tshekkipakki ei hirveästi puhu englantia tai tee itsestään suurta numeroa jään ulkopuolella.

Kaukalossa nuorukaisesta muotoutuu kuitenkin heti todellinen supertähti. Hän yllättävä, nopea, röyhkeä ja rohkea puolustaja, jolla on pelissään kaikki showmiehen elementit.

189-senttinen pakki on kiekollisesti luova pelaaja. Vaikka kokoa löytyy, on Sulak yllättävän nopea kaveri myös isoon kaukaloon.

Tärkeä vahvistus koko SM-liigalle

Pelicansin ohella myös SM-liiga tarvitsee tämän profiilin vahvistuksia. Kotoisessa sarjassamme ei pelaa tällä hetkellä liikaa kiekkovirtuooseja, jotka pystyvät luovilla ratkaisuillaan ratkomaan otteluita.

Sulak näytti heti ensimmäisissä kahdessa pelissään olevan melkoinen jokerikortti sarjaan. Esimerkiksi lauantain KooKoo-pelissä tshekkipakki oli koko ajoittain Pelicansin tavoin pahoissa vaikeuksissa omassa päässä.

Vastapainoksi Sulak esitti muutaman aivan älyttömän soolosuorituksen, jossa pakki hassutti koko KooKoo-viisikon röyhkeällä nousullaan. Vaikka maalit ovat vielä puuttuneet, ovat kaksi avauspeliä antaneet jo paljon lupauksia tulevasta.

Nuorukaiselta on turha odottaa vielä kypsää ja virheetöntä peliä. Mokia tulee varmasti sekä kiekollisena että kiekottomana. Juuri rohkeus ja röyhkeys ovat ominaisuuksia, joita Pelicansin junioreiden kannattaa kopioida omaan tekemiseensä.

Ei ole kaukaa haettua, että Sulak nähdään Tshekin riveissä helmikuun olympialaisissa. Vahva kausi Euroopassa antaa hyvät aseet myös ensi syksynä NHL-läpimurtoon. Ennen tätä nuorukaista kannattaa seurata tarkkaan kotoisen liigamme puolella – tällaisia kiekkovirtuooseja ei nähdä Suomessa ihan joka vuosi.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo