Jari Kaarela jaksaa painaa vuodesta toiseen KHL:ssä.

Käynnissä oleva syksy on huippuvalmentajalle jo kuudes Venäjällä. Väliin mahtui vain viime kausi Valko-Venäjän maajoukkueen peräsimessä.

Sotshi on paikkana hieno paikka valmentajaa. Kaarelan mukaan lämmin lomakaupunki valikoitui asuinpaikaksi hieman yllättäen. Hän paljastaa, että seuraan hänet houkutteli joukkuetta valmentava venäläinen NHL-legenda Sergei Zubov.

Kaarela epäilee, että hänen suosionsa taustalla on rehellisyys ja avoin tapa hoitaa asiat.

– Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu kieroilu tai salailu. Meillä on nytkin selvät sävelet siitä, miten maalivahtimme pelaavat. Jos tulee joku huonompi peli, niin se ei tarkoita, että sen jälkeen on rangaistuksena kuukauden pelaamatta. Nyt pelaajat tietävät, että uusi mahdollisuus tulee aivan varmasti. Se vahvistaa luottamusta ja mahdollistaa kehittymisen, Kaarela kuvailee.

Sotshissa Kaarelalla on käsissään mielenkiintoinen maalivahtikaksikko, kun kokenut 33-vuotias Venäjän maajoukkuevahti Konstantin Barulin ja 26-vuotias haastaja Dmitri Shikin kamppailevat ykkösvahdin paikasta.

– ”Barun” kanssa olen tehnyt jo aiemminkin töitä, joten tunnemme toisemme. Shikinkään ei ole enää ihan undulaatti, muttei ole vielä koskaan ollut ykkösveskarina KHL:ssä. Hiljalleen olemme saaneet hänen pelaamiseensa kaivattua tasaisuutta.

Nuorten venäläisten maalivahtien nousu KHL:ään on ollut viime vuosina nopeaa. Se ei ole sattumaa.

– Venäläiset maalivahdit ovat halukkaita oppimaan ja innokkaita kuuntelemaan, oikein mallioppilaita. Heidän kanssaan on helppo tehdä hommia ja tulla toimeen. Todella motivoituneita kavereita, Kaarela muotoilee ja jatkoaa:

– Lisäksi Venäjälläkin on alettu kiinnittää huomiota maalivahtivalmennukseen ja ymmärtää kuinka paljon pelin lopputulokseen voidaan vaikuttaa sillä, että maalivahtipeli on kunnossa. Aiemmin maalivahti oli vain välttämätön paha ja lähinnä maalitauluna. Nyt eurooppalaisten ansiosta valmennuksen ja sitä kautta maalivahtien taso on noussut.

Kaarelan edustama Sotshi nähdään perjantaina Suomessa, kun joukkue kohtaa Jokerit. Ottelu alkaa klo 18.30.